“Kod nas su religije izdale vjeru, one se drže politike i političara”

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein efendija Kavazović našao se ovih dana na udaru brojnih političkih predstavnika, koji smatraju da je izašao iz sfere njegove uloge vjerskog lidera podržavši jednu od izjava predsjednika SDA Bakira Izetbegovića. Brojne su optužbe na račun Kavazovića, među kojima i da je u službi predizborne kampanje. Kavazović se danas ne oglašava, ali iz Islamske zajednice poručuju da će pisma političara sačuvati kako buduće generacije mogu vidjeti na koji način se obraćaju vrhovnom vjerskom poglavaru, te da se služe manipulacijama, podmetanjima i poluinformacijama.

Nakon Bakira Izetbegovića, čija izjava o “prebrojavanju” je izazvala mnoštvo negativnih reakcija, sličnu izjavu daje i resu-l-ulema Islamske zajednice “jašta ćemo se prebrojavati, zbog naše djece. Tamo gdje se nismo prebrojavali, njih više ne brojimo, nema ih više”, rekao je između ostalog Kavazović, te nastavio:

“Zato pamet u glavu, pamet u glavu, oni imaju svoju priču a mi našu priču, našu bosansku priču, našu muslimansku priču, želimo da naša djeca rastu slobodna, želimo da naša djeca budu muslimani”, kazao je Kavazović.

Uslijedila su brojna otvorena pisma političkih lidera i optužbe na račun resu-l-uleme Huseina efendije Kavazovića od toga da politizuje religiju, da se stavlja u službu jedne političke stranke, da učestvuje u predizbornim aktivnostima te stranke, do toga da vjernike dijeli na podobne i one koji to nisu.

Reagovali su stranke, ali i pojedinci. U svoje ime pismo je napisao i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, koji je reisu između ostalog poručio:

“Kako sam Vam rekao i u martu prošle godine, ovakvo Vaše postupanje, politiziranje religije i favoriziranje političara je “pucanj” u suverenu Bosnu i Hercegovinu, njene institucije i njenu multietničnost”, ističe Nikšić.

No odgovora vrhovnog poglavara Islamske zajednice danas nema. Umjesto njega saopćenje iz Ureda za odnose s javnošću Islamske zajednice. Poručuju, reisu-l-ulema s pažnjom čita sva pisma na koja neće odgovarati. No, ostavit će ih u arhivima za ibret budućim generacijama, da mogu čitati na koji način su se prvaci političkih partija obraćali prvom vjerskom autoritetu.

“Navikli smo da se u predizbornim kampanjama političari služe konstrukcijama, poluinformacijama, podmetanjima, i sl. Novo je, međutim, to što su ovog puta otišli dalje, pa su se Reisul-ulemi počeli obraćati istim rječnikom i načinom, kao da se obračunavaju s političkim rivalom u predizbornoj kampanji”, kazali su iz Islamske zajednice u BiH.

Brojne komentare nedavno izazvao je i slučaj na Manjači, gdje je Milorad Dodik u pratnji čak sedam sveštenika Srpske pravoslavne crkve prisustvovao otvaranju pumpe. U političku sferu ušao je i vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić govoreći o Izbornom zakonu koji kako je naveo “onemogućava Hrvatima da sebi biraju predstavnike. Religija i politika su u teškom zagrljaju, mišljenja je sociolog Esad Bajtal.

“Da tragedija po nas građane bude veća radi se o tome da su ovdje kod nas religije izdale vjeru. Vjera je jedna adamovska, ademovska, ibrahimovska, kako god je pogledate, a religija imamo nekoliko. I one umjesto da idu ka Bogu i da se drže vjere jedne jedine i jednog istog Boga u koga sve tvrde da vjeruju, one se drže politike i političara, odnosno više se drže zemnih bogova nego Boga na nebu za koga tvrde da ga se boje da je on onaj koji sve zna, sve čuje i sve vidi”, kazao Bajtal.

Do predizborne kampanje ostalo je manje od mjesec dana, no kako to obično biva, mnogi procjenjuju, da je odavno počela.

N1

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR