Keljmendi i društvo u nadležnost Tužiteljstva BiH, oduzeta im vozila, oružje, novac…

Elvis Keljmendi, Ajlin Ahmić i Anel Sejfović predati su u nadležnost Tužiteljstva BiH nakon što su jučer uhićeni u okviru velike akcije “Rez” koju su sproveli pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, a kojima su pomagali i policajci HNŽ-a.

U akciji je uhićeno sedam osoba, na području Sarajeva i Neuma.

Četiri su puštene nakon kriminalističke obrade, a Keljmendi, Ahmić i Sejfović su predati tužiteljstvu gdje će u zakonom predviđenom roku tužitelj zatražiti određivanje jednomjesečnog pritvora.

Oni se terete da su počinili krivična djela organiziranog kriminala, a u vezi s međunarodnim krijumčarenjem i neovlaštenim prometom velikih količina opojnih droga, kao i drugim krivičnim djelima.

“Prema prikupljenim dokazima, u predmetu u kojem je ostvarena značajna međunarodna suradnja, osumnjičeni su djelovali kao organizirana kriminalna skupina, sa podijeljenim ulogama i zadacima, koja je duži vremenski period vršila krijumčarenje i prodaju na ilegalnom narko tržištu Sarajeva i drugih gradova, velikih količina opojnih droga”, kazali su iz Tužiteljstva BiH.

Također, u okviru istrage istražuju se i tokovi novca stečenog nezakonitim aktivnostima, kao i oblici koruptivnog djelovanja osumnjičenih.

Prilikom uhićenja i pretresa oduzete su veće količine naoružanja i novca, kao i tri skupocjena vozila marke BMW.

Na osnovu Naredbe Suda Bosne i Hercegovine, izvršeni su pretresi stanova, ugostiteljskih objekata i motornih vozila koje koriste E.K., A.S. i A.A., te su pronađeni i privremeno oduzeti sljedeći predmeti:

-pištolj marke “Glock”, sa dva okvira i 24 komada metaka,

-pištolj marke “Valter”, sa 13 komada metaka,

-pištolj marke “SIG”, sa 9 komada metaka,

-automatska puška HK3, cal. 7,62X51 mm, sa 2 okvira i 20 metaka istog kalibra,

-jedna ručna bomba,

-pancirni prsluk,

-tri veća paketa sa suhom zeljastom materijom koja asocira na opojnu drogu marihuanu,

-veća suma novca,

-četiri ručna sata marke “ROLEX”,

-više mobilnih telefona,

-više bankovnih kartica i

-notesi.

Također, uz uredno izdate potvrde privremeno su oduzeta i tri skupocjena putnička motorna vozila marke “BMW”.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo je priopćeno da nastavljaju aktivnosti na dokumentiranju kriminalnih aktivnosti navedenih osoba.

Insajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR