Kasumović stavio Novalića i Džindića na “led”. Ispravan potez

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović izjavio je kako je grad spreman oprostiti Rudniku mrkog uglja dug u iznosu od 2,6 miliona KM, ukoliko će Elektroprivreda isplatiti ta sredstva rudarima.

On je naglasio kako komorati svakodnevno riskiraju svoje živote i silaze u utrobu zemlje kako bi zaradili za hljeb sa sedam kora, zbog čega smatra da bi ovaj prijedlog bio od općeg dobra za sve rudare.

“Dakle, od ukupnog duga koji RMU Zenica ima prema Gradu Zenica, a kada se raspodijeli na sve komorate, zeničkim rudarima bilo bi isplaćeno po oko 4.500 KM, plus svi doprinosi. Napominjem, na ovaj način bi svaki rudar dobio po 4.500 KM”, naveo je Kasumović.

Pojašnjava kako bi Gradsko vijeće Zenica, odnosno prozenički vijećnici, odmah bi donijeli odluku o otpisu dugova rudniku Zenica.

“Smatram kako bi ta sredstva umnogome pomogla rudarima, a oprost duga konačno stavio tačku na brojna blokiranja i deblokiranja računa. Pozivam Elektroprivredu BiH i Upravu RMU Zenica da prihvate ovaj prijedlog, kojim bi apsolutno pokazali da itekako cijenimo poziv rudara koji, kako bi prehranili svoje porodice, odlaze u jamu i nikada ne znaju hoće li se vratiti kući”, pojašnjava gradonačelnik.

Ukoliko, ipak, Elektroprivreda BiH i Uprava RMU Zenica ne prihvate ovaj prijedlog za rješenje dugogodišnjeg problema, Kasumović ističe kako će Grad Zenica naplatiti svoja potraživanja.

“Uvaženi rudari, moji sugrađani, duboko vjerujem da će oni koji odlučuju o vašim sudbinama u RMU Zenica prihvatiti fer i korektnu ponudu”, zaključio je Kasumović.

Klix.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR