Kako su prije 20 godina Čović i Lijanovići okrećali pare na piletini?

Predsjednik HDZ-a BiH, a nekoć ministar financija Federacije BiH Dragan Čović, i bivši direktor Carinske uprave Federacije BiH Filip Andrić neovlašteno su oslobodili Mesnu industriju Lijanovići plaćanja prelevmana od dvije konvertibilne marke po kilogramu pilećeg separata, čime je Federaciji BiH nanesena šteta od 12,6 milijuna KM, objavile su “Nezavisne novine” na današnji dan 2002. godine.

Ukupne neizmirene obaveze nekoliko uvoznika mesa prema tom aktu iznose 28,4 milijuna KM. Među tvrtkama koje su koristile spomenutu olakšicu nalazi se i ekskluzivni dobavljač mesa kompanije “Lijanovići” tvrtka “MEGA COMM” s 4,1 milijuna KM neuplaćenih obaveza, dok po istoj osnovi Mesna industrija “Stanić” iz Kreševa i “G. I. P. I. prom” iz Čitluka Federaciji duguju 11,4 milijuna KM, odnosno 164 tisuće KM.

Prema tvrdnjama “Nezavisnih novina”, odlukom Vijeća ministara BiH o određivanju proizvoda za koje se pri uvozu u 1999. godini plaća posebna taksa, predviđena je naplata prelevmana u iznosu od jedne marke po kilogramu pilećeg separata (isječeni komadi i smrznuti otpaci pilećeg mesa).

Ta je odluka izmijenjena sredinom rujna 1999. godine, kada su prelevmani na pileće separate povećani na dvije KM po kilogramu. Spomenuta odluka je bez izmjena, na rok od šest mjeseci, produžavana u tri navrata sve do 30. lipnja 2001. godine, i uredno objavljena u Službenom glasniku BiH.

U međuvremenu je, kako taj list navodi, 16. srpnja 2000. godine Filip Andrić zatražio od ministra financija “tumačenje odluke o naplati prelevmana za pileće ostatke”.

Tako ga Čović obavještava da se na pileći separat ne primjenjuju odluke objavljene u Službenom glasniku BiH. To tumačenje Andrić je pretočio u službeni dopis svim carinarnicama, prilažući uz njega akt ministra Čovića o prekidu naplate prelevmana za pileće separate.

Istražni odjel Carinske uprave FBiH kasnije je provjerio naplatu prelevmana, o čemu je CU FBiH izvijestio federalnog tužitelja Marinka Jurčevića. U ovoj istrazi utvrđeno je da carinarnica Mostar i Carinska ispostava Kiseljak nisu naplaćivale prelevmane na pileće separate, a što je bilo suprotno odlukama Vijeća ministara.

Nezavisne tvrde u to vrijeme i kako su bivši federalni dužnosnici Dragan Čović i Filip Andrić, također, neovlašteno omogućili “Lijanovićima” oslobađanje od plaćanja prelevmana pri uvozu robe proizvedene u Austriji. U ovom poslu Lijanovića i izvjesne austrijske tvrtke Weise Suhne, koji je još u toku, FBiH je, pretpostavlja se, oštećena za desetak milijuna KM.

D. Franjić / Insajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR