test

Kad Novalić otvara cestu vozite se ‘na osobnu odgovornost’. Šta znači znak na putu Stolac-Neum?

Ovo je cesta o kojoj sanjamo 100 godina, rekao je premijer FBiH Fadil Novalić prilikom otvaranja magistralne ceste Neum – Stolac. Put je to kojim se konačno povezuje Neum s unutrašnjosti države, a koštao je 96,5 miliona maraka.

Vožnja magistralnom cestom u dužini od 36,5 kilometara traje 20-ak minuta, a od Stoca nešto više od 30 minuta.

Međutim, na ovoj magistralnoj cesti uočili smo tablu sa natpisom: “Oprez! Vozite na ličnu odgovornost. Cesta u izgradnji”.

Pogledajte fotografiju u prilogu:

Foto: Raport


Ono što je uočljivo dok se vozite cestom jeste da nedostaju neki uobičajeni saobraćajni znakovi, kao što su strelice koje stoje na bankinama tamo gdje je oštar zavoj ili krivina. No, šta znači ovo da se cestom ‘vozimo na svoju odgovornost’? Pitali smo Ljubu Pravdića, direktora JP Ceste FBiH.

“Nisu svi lotovi imali tehnički prijem. Mada, iskreno da kažem većina jeste. Dakle, tabla je čisto formalno. Svako se globalno vozi na vlastitu odgovornosti. Ovdje nema ni objekata. Imamo upotrebnu dozvolu, samo neki lotovi nisu bili završeni, a morali smo pustiti. Tabla je proforme radi. Građani nemaju razloga za brogu”, kazao je Pravdić.

Foto: Raport


Još jednom je istaknuo kako tabla stoji samo zato što nije kompletna dionica prošla tehnički prijem, ali da je većina završena.

“To je samo formalno-pravno. Kada se vozi nema ništa sada tu kritično, da su tu neki veliki nasipi ili da se nešto od klizišta može otkinuti. Toga dole nema apsolutno”, kazao je Pravdić.

Podsjetimo, izgradnja magistralne ceste Stolac – Neum je počela u aprilu 2018. godine. Kada je riječ o finansiranju Vlada FBiH je osigurala 20,1 milion KM, dok je kreditom Svjetske banke i EIB-a osigurano 75,4 miliona KM.

Raport.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR