Schmidta sam branio, jer sam njemački zastupnik i iako nisam glasao za Rezoluciju Bundestaga, govorio sam da s tim treba biti oprezan, jer se može zloupotrijebiti. U toj Rezoluciji stoji da podržava OHR i Schmidta! Oni koji su pisali tu Rezoluciju ne znaju šta su napisali! Nisam nikoga lično spominjao, ako se neko osjeća Izetbegovićevim podanikom, to je njegova stvar! To što mi neko crta metu, upoređuje s Pavelićem, Hitlerom, govori o karakteru tih osoba! DF radi prljavi posao za druge. 17 godina sam u Bundestagu, svi znaju da prvo kritikujem hrvatski nacionalizam, a onda i sve nacionalizme u regiji! Nisam nacionalist! Nisam Plenkovićev igrač! Prepustio sam Adisu Ahmetoviću Odbor za vanjsku politiku u Bundestagu, ali se nikad nije izjasnio protiv bošnjačkog radikalizma! U BiH postoji radikalizam s bošnjačke, hrvatske i srpske strane! Ako želimo izgraditi BiH, moramo iskorijeniti radikalizam na sve tri strane! Rekao sam Adisu da nema naroda koji u svojim redovima nemaju štetočine! Ako želimo BiH graditi u demokratskom duhu, moramo se boriti protiv tih štetočina! Adis se trebao solidarisati! Adisa je ponijela slava, ponijelo ga je to “naš Adis”, “naš heroj” što su mu govorili u BiH. Svi su mu govorili da će ga to unišitit! Uz taj osjećaj slave i uz pomoć medija je dao obećanja koja ne može ispuniti. Ne može pozivati Vladu, ne može govoriti u ime Bundestaga ili Njemačke! Adis je slobodan zastupnik, ali mora mu se jasno dati do znanja da su to njegova lična mišljenja – on ne govori u ime nikoga i ničega! Samo 9 zastupnika od 709 iz Bundestaga je potpisalo pismo Šmitu! Pričati da je to stav Bundestaga uništava ugled Njemačke! Reputacija Njemačke se ne smije uništiti u BiH!

Kad kažem “Izetbegovićevi podanici” mislim na sistem koji je Izetbegović sa Čovićem i Dodikom izgradio praveći se da su jedan protiv drugog, a sve skupa rade. Izetbegović i Čović su se u Neumu dogovorili za 5,6 posto kada je bila riječ o segregaciji. On je to prešutio, nije imao hrabrosti to reći građanima! Nadam se da će doći do domino efekta da se sruši koruptivni sistem kojeg vode tri čovjeka! Političari su sebi povećali plate, a onda su zvali građane na proteste zbog Šmita! Kako to nekome objasniti?! Izetbegovićev, Čovićev i Dodikov sistem se urušava! Treba osposobiti funkcionalnost sudstva, ojačati Parlament! Za to je OHR zadužen! Šmit mi je rekao da ne želi da OHR ostane u BiH, već da ona ima svoje funkcionalne institucije! To je njegova namjera! Glavni problem BiH su korupcija, kriminal i nefunkcionalnost institucija!

Sve nas bi trebalo zabrinuti to što je Izetbegoviću i Čoviću toliko stalo da se ponovi stara “družba”. Oduvijek sam bio za to da sa svim zemljama Zapadnog Balkana počnu pretpristupni pregovori za članstvo u EU! Da Hrvatska nije imala taj proces, danas bi bila poput nekih zemalja iz regiona. U tim procesima počinje saradnja EU i zemlje koja želi u EU! S BiH treba početi pretpristupne pregovore i usput će se BiH očistiti! Toga se neki plaše u BiH, imaju poznati sindrom “Sanadera”. BiH treba u Evropi dobiti ono mjesto koje joj historijski pripada! Zbog čega se omalovažavaju zemlje bivše Jugoslavije?! Zašto nas predstavljaju kao srednjovjekovna ratnička plemena?!

Face.ba

Prethodni članakFizičar Tadić: Da je Merkel ostavila nuklearke upaljene, problema s plinom ne bi bilo
Sljedeći članakSDA žuri da proda firmu koju je prethodno temeljito opljačkala i poslala u stečaj