Još jedan sponzor SDA preselio. El Fatiha!

Američki predsjednik Joe Biden, iako i dalje pozitivan na koronavirus, obratit će se u noći s ponedjeljka na utorak naciji iz Bijele kuće kako bi sugrađane izvijestio o, kako je priopćeno iz Bijele kuće, “uspješnoj protuterorističkoj operaciji”. U priopćenju detalja o toj akciji nema, ali američki mediji iz neslužbenih izvora doznaju da je riječ o likvidaciji suosnivača al-Qaide Aymana al-Zawahrija.

Kako je izvijestila novinska agencija Associated Press, al-Zawahri je lišen života proteklog vikenda u napadu američkog drona na jedan stambeni objekt na području glavnog grada Afganistana, Kabula. Specijalnu operaciju je, kako javlja Politico, predvodila CIA, a civilnih žrtava u napadu drona navodno nije bilo.

Al-Zawahri je al-Qaidu vodio s Osamom bin Ladenom, a zajedno su nadgledali napad na tornjeve Svjetskog trgovačkog centra 11. rujna 2001. godine u New Yorku.

Obojica su uspjela pobjeći američkim snagama u Afganistanu krajem 2001., no bin Laden je lociran i likvidiran u akciji američkih snaga u Pakistanu deset godina kasnije.

Al-Zawahri je nakon bin Ladenove smrti preuzeo vodstvo nad al-Qaidom, a njegovo je boravište dugo bilo misterij za američke vlasti. Al-Zawahri je bio drugi i posljednji ‘emir‘ Egipatskog Islamskog Džihada.

U izjavi je glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid potvrdio da je došlo do napada i oštro ga osudio, nazivajući ga kršenjem “međunarodnih načela”.

Bila je to prva poznata američka operacija u Afganistanu otkako su američke trupe i diplomati napustili zemlju prošle godine.

“Operacija je bila uspješna i nije uzrokovala civilne žrtve”, rekao je izvor novinarima.

Insajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR