Izetbegović gubi konce: Sa trošenjem novca na ankete, usamljen, u borbu za Predsjedništvo BiH

Stranka demokratske akcije je jučer vjerovatno dotakla svoje dno. Naime, Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine na jučerašnjoj sjednici donijela je odluku kojom se sa 1.000 KM kažnjava SDA zbog plaćenog političkog oglašavanja prije službenog početka izborne kampanje.

Stranka demokratske akcije je povodom ove ankete na Klixu, gdje se glasalo o tome “Kojem kandidatu za člana Predsjedništva BiH ćete dati svoj glas?”, putem BH Telecoma slala više hiljada poruka biračima da glasaju za Bakira Izetbegovića. Ipak, uprkos skandaloznom trošenju novca, koje stranke dobijaju iz budžeta, Bakir Izetbegović nije ostvario pobjedu u ovoj anketi, nego je doživio teški debakl.

Nije spreman da se obračuna sa korupcijom ni u vlastitim redovima

Na uzorku od više od 48.000 glasača, Bakir Izetbegović je uspio da zaostane za zajedničkim kandidatom opozicije za člana Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem 6.700 glasova, iako se u istoj anketi glasalo i za člana Predsjedništva iz reda Bošnjaka i iz reda Hrvata.

Uprkos silnom lobiranju i trošenju novca na marginalne stvari, kao što su rezultati ankete, Bakir Izetbegović po svemu sudeći gubi konce, iako je ovim nečasnim radnjama, očito imao za cilj da stvori lažnu sliku i privid da uprkos brojnim aferama, respiratorima, “Asimima”, i dalje SDA može sama protiv svih. Htio je pokazati da ljudi i dalje podržavaju stranku, čiji najviši funkcioner u FBiH, osim gafova je poznat i po tome što prije podne ide na suđenje, a poslije podne dolazi na posao, a stranka ga svim silama brani.

Nije baš najjasnije, sve i da su ostvarili pobjedu u ovoj anketi, kakav to može imati utjecaj na same rezultate izbora.

Nakon što im je propala i posljednja ideja podjele biračkog tijela ubacivanjem Nermina Šehovića, ispred SDA podružnice Stranke za BiH u koju su ubacili Semira Efendića, koji je imao želju da nečim predsjedava, pa makar to bila i marginalna stranka, borba je vrlo jasna. Na jednoj strani mnoštvo stranaka i podrška međunarodne zajednice za Denisa Bećirovića i na drugoj SDA, koja nije spremna da se obračuna sa korupcijom ni u vlastitim redovima, usamljena sa Strankom za BiH te Mirsad Hadžikadić koji od početka radi u interesu SDA, zbog čega je izgubio i ono malo podrške iz 2018. i 2020. godine.

Ne znaju “šta ih je snašlo”

SDA je izgubila raniji, vrlo jak, adut, guranja raznoraznih anonimusa bez šansi kao kandidata za člana Predsjedništva BiH, koji su uzimali po nekoliko hiljada glasova, čime je SDA sa svojom mašinerijom i biračkim tijelom uhljebljenjenim po javnim jaslama u startu imala veliku šansu.

Problem po SDA je i to što je vremenom izgubila neke velike sredine, pojedine kantone i veće općine i gradove, čime su šanse za uhljebljenje biračkog tijela se smanjile. Zbog toga oni trenutno ne znaju “šta ih je snašlo”, pa pokušavaju jadnim pokušajima lažiranja ankete i angažovanja njihovih raznoraznih radikalnih botova, koje oni smatraju ozbiljnim adutima stranke, obzirom da se Bakir Izetbegović sa pojedinim i fotografisao, napraviti lažnu sliku da su ono što nisu, to jeste da su ozbiljna i principijelna stranka, a ne samo gomila lažova, botova i uhljeba na budžetu, koji su egzistencijalno ovisni o ovoj stranci.

Utjeha je da ovakvi jeftini pokušaji stvaranja privida osim što nemaju utjecaj na izborni rezultat, stvaraju i kontraefekat kod njihovog biračkog tijela. Neće pomoći ni lažne ankete, SDA treba postati svjesna svoje budućnosti u opoziciji sa tendencijama prelaska ka marginalnoj stranci. Sve što je otac napravio, bahati sin sa svojom suprugom je uspio uništiti.

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR