Izetbegović dogovorio izvoz robota u Španiju

Tokom boravaka u službenoj posjeti BiH premijer Kraljevine Španije Pedro Sanchez sastao se i sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem.

Sanchez je tokom sastanka sa Izetbegovićem naglasio da njegova država podržava evropski put Bosne i Hercegovine kao i dodjeljivanje kandidatskog statusa našoj zemlji za članstvo u Evropskoj uniji.

Izetbegović i Sanchez razgovarali su o provedbi 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, sa posebnim fokusom na provedbu ključnih reformi definisanih u Sporazumu kojeg su lideri bh. parlamentarnih stranaka uz posredovanje predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela, prihvatili u Briselu u junu ove godine.

Istaknuto je i da postoji značajan prostor za unapređenje saradnje Kraljevine Španije i BiH, a posebna pažnja posvećena je investicionim potencijalima naše države u oblasti obnovljivih izvora energije.

Izetbegović se španskom premijeru zahvalio zbog podrške koju njegova zemlja pruža BiH u protekle tri decenije.

Sanchez se sa predsjednikom SDA sastao nakon što je u Predsjedništvu BiH prisustvovao radnom sastanku te se sastao sa gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH, premijer Kraljevine Španije pozvao je političare u BiH da iskoriste priliku koja im se nudi i to još ove jeseni, jer sve političke snage u EU žele deblokadu političkih procesa u BiH i njenu stabilizaciju.

Klix.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR