Izdali ga prijatelji, izdao ga brat, izgubio sve je bitke al’ još vodi rat!

Predsjednik HDZ Dragan Čović danas je na press konferenciji kazao da neće ići u Brisel “reda radi”, i da neće sjediti u istoj prostoriji sa Željkom Komšićem, niti pristati da potpiše zajednički dokument s njim.

U kontekstu sankcija predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari predsjednik HDZ-a kazao je da ima podršku stranke.

“Uvjereni smo da je svojim radom aposlutno štitio Ustav i zakon unutar Federacije BiH. Očuvao je FBiH da funkcionira kao normalniji dio BiH”, rekao je Čović.

Kazao je da je HDZ uradio sve da se donese budžet u skladu sa zakonom.

“Začuđujuća intervencija Vijeća za implementaciju mira o nametanju odluka je potpuno pogrešna. To sam ja i prije kazao, ona narušava sve odnose u Bosne i Hercegovini, pogotovo kad imate činjenicu da je Vijeće ministara jednoglasno donijelo i prijedlog proračuna i tu odluku”, rekao je Čović.
Dodao je da HDZ poštuje odluku, ali smatra da to nije način jer je na vrijeme reagovalo Vijeće ministara.

“Ovdje se nije dirnulo samo u tu odluku već i vrlo jasno u odlučivanje i kroz izmjene Izbornog zakona, u šestom mjesecu. A s druge strane dirnulo se i u način odlučivanja unutar Vijeće ministara. Ne možete jednom ministarstvu na račun svih drugih ministarstava omogućiti da ako nešto neće ministar onda hoće zamjenik. Jel se to pogađa unaprijed koje nacionalnosti će biti ministar i zamjenik”, smatra Čović.

Govoreći o budućem sastanku u Briselu rekao je da su imali razgovore već duže vrijeme u smislu hoće li uopće doći do sastanka, u kojem formatu i kada.

“Rekli smo Michelu da format razgovora koji se vodi o Izbornom zakonu ima smisla, da se još jednom pokuša okupiti, da se nađe neko riješenje. Bilo kakve odlaske reda radi, radi slikanja, već smo imali zadnjih desetak godina”, kazao je Čović, i da će o tome odlučiti uskoro.

Istakao je da u Briselu mogu biti dva problema.

“Može biti problem dokumenta koji neko dogovara da ga ne znate, istina mi tamo možemo raspravljati. Međutim, zavisi ko će biti pozvan. U jednoj varijanti, usmeno je kazano da će bit pozvani predsjednici svih stranaka i uz to je dodano da se pozovu članovi Predsjedništva BiH. Ja sam vrlo jasno kazao da ja neću sjediti u istoj dvorani gdje sjede dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH. Izborna je kampanja, ne pada mi na pamet da uđem u takvu jednu utakmicu, a još manje da na bilo koji dokument stavim zajedno potpis sa ta dva bošnjačka člana Predsjedništva. Vrlo jasan odgovor, eto svima na znanje”; kazao je Čović.

Jasno je da Čović ovdje misli na Željka Komšića, koji će također putovati u Brisel.

Dodao je da će do kraja mjeseca sve stranke HNS-a imati gotove izborne liste, te da je uvjeren u dobar izborni rezultat.

“Želimo dobit izbore, praktično pokazati da su Hrvati konstitutivni narod, da su politički narod i spriječiti sve one koji su mislili, nedonošenjem izmjena Izbornog zakona, donijeti politički nered nakon izbora”, rekao je predsjednik HDZ-a.

Na kraju je kazao da mu je želja da HDZ ima mlade ljude na listama, ali nije bio konkretan kada je u pitanju pozicija kandidata za člana Predsjedništva.

Klix.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR