Izabrano najljepše biće izvan RH, a nije Borjana. Kako to, kako to,…?

Drina Jelena Dujmić iz Kanade proglašena je najljepšom Hrvaticom na 9. Reviji tradicijske odjeće i izboru najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske, a koja je održana sinoć u Tomislavgradu. Ocjenjivački sud proglasio je Nataliu Florenciu Jeličić iz Argentine i Darju Tomičić iz Poljske pratiljama. Najljepšoj Hrvatici u narodnoj nošnji lentu je uručio predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, a kandidatkinja HNS-a na predstojećim izborima Borjana Krišto lentom je ukrasila pratilje.

“Tradicija i tradicijska kultura su neprocjenjivo blago naroda. Kako to neprocjenjivo blago sačuvati od zaborava na najbolji način pokazujemo ovdje večeras organiziranjem ovakvih manifestacija. Uz ovu tradicijsku nošnju i ovu manifestaciju, uz vjeru, kulturu i jezik koji smo čuli večeras ovdje uistinu doprinosimo očuvanju i osnaživanju našeg identiteta hrvatskog naroda, kako u domovini tako i izvan nje. Čestitam organizatorima ove manifestacije, našem ocu Zvonki, Udruzi Stećak, Hrvatskoj matici iseljenika, ali da bi takva jedna manifestaciju uspjela, čuli smo večeras ovdje, čestitam i pozdravljam potporu odnosno pokroviteljstvao ove manifestacije koja ide od lokalne razine, našeg načelnika, kojemu čestitam kao domaćinu, do svih razina vlasti u BiH, posebno predsjedniku Hrvatskog narodnog sabora dr. Draganu Čoviću. I na ovaj način šaljemo poruku da baštinimo tradiciju i kulturu te obvičaje i identitet hrvatskog naroda u kontekstu i najvažnijeg pitanja prava i položaja te pozicije hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini“, naglasila je Borjana Krišto, kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Podsjetimo, Udruga za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture u BiH “Stećak” u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika organizirala je ovaj hvalevrijedan događaj koji se održao pod pokroviteljstvom Dragana Čovića, predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlade Hercegbosanske županije i Općine Tomislavgrad. Završna večer cjelokupne manifestacije održala se na Trgu gange i hajdučke družine u Tomislavgradu. Na njoj su djevojke predstavile tradicijske nošnje i nakit pred ocjenjivačkim sudom i gostima. Cilj izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske je susret i povezivanje Hrvata iz cijeloga svijeta, u svrhu promicanja zajedničke tradicijske kulture, upoznavanje i pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini, te posebice u jačanju i očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta.

Vitez.info

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR