Ivo Tadić za pripadnike HVO nije učinio ništa. A sebi i svojoj familiji je sredio sve

Samproglašeni hrvatski stožernik, akademik Dragan Čović primio je u Mostaru prije nekoliko dana skupinu čelnika hrvatskih udruga proisteklih iz domovinskog rata, nakon čega je izdano jedno dirigirano priopćenje za glasačko biračko tijelo u kojem je naglašeno kako su Čovićevi ‘bojovnici’ tobože   nezadovoljni i zabrinuti ratnohučkaškim porukama bošnjačkih vođa i Bakirovih   generala. 

Stožerniku i Hrvatima su navodno zajamčili kako su opet onako obogaćeni, spremni iskopati rovove i povesti sirotinju u obranu maglovitog teritorija.

Dnevni list, međutim, eksluzivno doznaje da se radi o tipičnoj medijskoj Čovićevoj podvali i da je zapravo stvarna pozadina njegovog susreta s kontroverznim čelnicima udruga, pobuna među demobiliziranim braniteljima, odnosno zapovjednicima ključnih specijlanih postrojba HVO-a koje su odigrale presudno obrambeno-napadnu ulogu u ratu sa muslimanskom Armijom BiH.

Nezadovoljstvo

Dnevni list doznaje da je ciljana meta brigadir iz Žepča Ivo Tadić, šef parlamentarnog Odbora za branitelje u Parlamentu BiH. U pismu kojeg posjeduje Dnevni list, a koje stožernik krije se navodi nezadovoljstvo učinkovitošću Ive Tadića, sastavom Odbora, te se predlažu novi članovi, poznata imena.

U neformalnim razgovorima među braniteljima informacije dolaze iz Žepča, brigadiru Tadiću se zamjera kriminal ogromnih razmjera u partnerstvu s bošnjačkim zapovjednicima Armije i policije u Zenici i njegova nemoralna rastrošnost, upadljiva u Žepču.

Naime, Tadić je u rat ušao sa skromnim zanimanjem ‘tokara’, a danas je vlasnik unosnih nekretnina u Zagrebu. 

Sadržaj pisma

Evo pisma zapovjednika koje dokazuje pobunu u HVO-u i zahtijeva za smjenu brigadira Ive Tadića.                 

– Uvaženi Predsjedniče, u ovim veoma teškim vremenima, kada se hrvatski narod bori ne samo za jednakopravnost već i za opstojnost u Bosni i Hercegovini veoma je važno da se vidimo, razgovaramo i zaključimo neke datosti iz obrambenih braniteljskih vremena. Tema su statusna i organizacijska rješenja u usporedbi sa strukturom ustrojbenih jedinica  drugih komponenti. 

Mi Prvi dragovoljci želimo djelovati i razjasniti problematiku koju bi trebalo zastupati u oba Odbora za branitelje (Zastupnički dom i Dom naroda). Nas kao Prve organizirane i registrirane dragovoljce zanimaju stavovi hrvatskih zastupnika i izaslanika. te izvori informiranja, načini komuniciranja, temeljem kojih djeluju i usvajaju odluke, veoma važne za braniteljsku organizacijsku strukturu i njenu budućnost. Nacionalna osviještenost je neupitna i očekujemo je od svakog hrvatskog člana Odbora za branitelje. 

Prva i najvažnija odrednica je da pripadnici obje komponente (Armija BiH i HVO) su u jednakim pravima i odgovornostima. Jasno kako ste Predsjednik Odbora, visoko rangirani dužnosnik i vjerujemo kako za Vas čast branitelja nema cijenu. Aktivni ste sudionik političkog života Hrvata u BiH već više od 20 godina. Poznata Vam je činjenica kako u strukturi braniteljskoj prvu trećinu (1/3) čine organizatori otpora Armije BiH i HVO-a. (kao dvije ravnopravne komponente se dogovaraju i razgovaraju, sačinjavaju popise i evidencije….) I vi ste  sudjelovali u tim dogovorima, ne želimo se miješati  ali želimo dopuniti i razgovarati o ogromnom propustu, u kojem se dogodilo da drugu trećinu čine (1/3) (samo) Prvi dragovoljci Armije BiH (Patriotska liga) a treća (1/3) pripada Jedinici za posebne namjene (Zelene beretke). Je li Vam JASNO DA STE IZBACILI HVO POSTROJBE???????

Gospodine Tadiću, žalosno je da od hrvatskih postrojbi nitko nije dio te strukture… Kako i zašto??? To  je ravno političkom samoubojstvu, posebno odazvati se i sudjelovati u radu  Odbora, gdje nisu jednakopravno zastupljen. Nisu nazočni  predstavnici strukture HVO-a, e upravo danas se to dogodilo. Očekujemo da razmišljate kao i mi koji smatramo kako je katastrofalno sudjelovanje naših zastupnika  u radu takvog Odbora za branitelje  A nazočili su Marijan Kljajić i Matea Cekin i time dali legitimitet takvom ‘krnjem’ sastavu Odjela za branitelje. Svojim sudjelovanjem su potvrdili kako HVO nije imao postrojbe Prvih dragovoljaca niti Prvu ‘Poskok’ bojnu (niti Kažnjeničku bojnu).

Kao Prvi izabrani ratni vojni zapovjednik ‘prvih Poskoka s prostora stožera Kočerin’ javno reagiram i iskreno… povrijeđen sam ponašanjem naših zastupnika jer očekujem od njih (bili predsjednici ili samo članovi) pravovremeno izvješćivanje cjelokupne strukture braniteljske o temama koje se raspravljaju ili koje su u pripremi. Posebno kad su u pitanju ovako važne teme… organizacijske strukture i slično. Obvezna suradnja i mail komunikacija sa HNS-om, Odbor za branitelje (predsjednik general Džoić) temeljne Udruge, hrvatski županijski ministri branitelja Odjel branitelja HDZ-a i glavni Tajnik HDZ-a i Predsjednik HNS-a. Upravo zbog toga poštovani Brigadire Tadić tražimo sastanak kako bi  ispravili pogreške. 

Da pojasnim, svaki grad je imao svoju Prvu postrojbu i mi smo nositelji aktivnosti Prvih dragovoljaca, te na taj način pariramo Patriotskoj ligi  a naša postrojba, jedinica za posebne namjene satnija Beta i kojom je zapovijedao pok. general Miljenko Mića Lasić i (kažnjenička bojna), kojoj je zapovijedao pokojni Zapovjednik Mladen Naletilic Tuta.

Evo podatak za vas, ministar Begić je jedan od utemeljitelja postrojbe ‘Bruno Bušić’ a da ne zaboravite elitne ratne postrojbe ‘Ludvig Pavlović’, ‘Garavi’, ‘Grdani’, ‘Sinovi Posavine’ i dr. MA VI TREBA DA ZNATE SVAKU POSTROJBU JER SU OPĆINE BILE SVAKA ZA SEBE U POČETKU.

Dužnost nam je upozoriti kako ovakvi propusti više nikad ne bi bili učinjeni. Poniženje je doživjeti situaciju da bošnjačke postrojbe predstavljaju hrvatske branitelje…. nije problem, neka svatko predstavlja i zastupa sebe i svoju ulogu pa tako i HVO organizatori otpora, vode braniteljsku politiku i pariraju udruženjima Armije BIH. (sloboda izbora i dogovora).

Mi koji smo dali sebe, svoju krv, dio tijela za ognjište i hrvatsku slobodu tražimo poštivanje hrvatskih interesa ispred svega drugog, tražimo poštivanje sebe i svojih jednakih političkih  prava. Ni pedlja ne odustati, jer to je naša krv… Mi Prvi dragovoljci vjerujemo generalu Iliji Nakiću (ratnom zapovjedniku III HVO brigade )JASTREBOVI pa uz Vašu nazočnost pozovite na sastanak voditelje Odbora pri HNS-u i druge koje sam već spomenuo. (Sve voditelje Odbora u HNS-u) i četiri temeljne udruge. Koristilo bi pozvati: generale Iliju Vrljića i Slavka Marina i bar po jednog dragovoljca iz 4 županije. Potrebno je što žurnije povući popise i prijedloge za 2/3 imena jer nema nitko mandat, pa ni Vi gospodine Tadiću, prvih Dragovoljaca

Dnevni.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR