Hrvatskoj treba koji više Toni Turčinov, a što manje političkih kleptomana!

Proteklih dana medijskom zvijezdom u Hrvatskoj postao je Toni Turčinov, dobro ugojeni načelnik općine Murter. Čak je i u bh medijima uspio zasjeniti ovdašnje zvijezde scene poput Fadila, Borjane, Željka, Sebije, Osmice seniora, Keljmendija juniora, pa čak i onog šatorskog seljaka veseljaka iz Laktaša.

Nedavno je općina Murter dobila peticu za transparentnost u svome poslovanju, a eto nedugo nakon toga ispostavilo se kako je i njihov čelni čovjek transparentno „peglao“ i općinsku karticu u Klagenfurtu, u jednom tamošnjem priznatom bordelu. Čovjek lijepo došao, piće naručio, iz cuga ga popio, zatim se dva sata zabavio, na „điđi-miđi“ zabavu 1500 eura potrošio, možda zbilja greškom platio općinskom umjesto vlastitom karticom, ali kako to biva u demokratskom svijetu odmah ga dežurni kritičari i znalci pozivaju na ostavku i jadnog Tonija na stup srama prišivaju!

Pa zapitajmo se na trenutak kakvi su kod nas u Bosni i Hercegovini lokalni načelnici i drugi predstavnici vlasti? Oni, odnosno neki od njih, možda i ne peglaju općinska sredstva po bordelima ali narod itekako tucaju. Koja je razlika između „transparentnog“ trošenja novca od strane Tonija Turčinova i nekog lokalnog baje koji zahvaljujući pogodnostima političkog „kupleraja“ mjesečno potroši 2000 maraka (proračunskih) goriva vozajući se službenim vozilom? A, uz to, ne obnaša bilo kakvu dužnost nego primjerice ravnatelja jednog Doma zdravlja u zapadnoj Hercegovini!

Da i ne spominjemo „izdiguzice“ ugojenije od Turčinova što općinski i gradski novac krčme na žderačinu i pijančenje. Naravno, ima ih koji novac svoga naroda ulažu u nekretnine i pokretnine, dakako za osobne a ne narodne potrebe, jer jako ih je malo koji proračunski novac troše po slovu zakona, odnosno pokušavaju raditi na investicijama od šireg društvenog značaja, konkretno otvaranju novih ili očuvanja postojećih radnih mjesta.

Toni Turčinov se lijepo pravda ističući kako je kvalitetno potrošio taj novac što su šire narodne mase također s podsmjehom dočekale, no možda je čovjek u pravu, jer su u Dalmaciji „galebovi“ bili gotovo izumrla vrsta zadnjih godina, a moguće da se ovim Tonijevim činom sve polako vraća na neka stara vremena ponosa i slave, odnosno početke galebarenja i turističkog uzdizanja kraja iz kojega dolazi zvijezda u usponu Toni Turčinov.

Vjerujemo da će Tonija slijediti i neki drugi načelnici, zapravo sigurni smo da je on slijedio primjere nekih starijih kolega, koji ipak imaju dovoljno iskustva pa vješto prikrivaju tragove, dok bucmasti Toni baš i nije bio najpažljiviji. Na kraju krajeva i gay prideove plaćaju porezni obveznici, a evo prvi ću, kao porezni obveznik, uvijek prije ruku dići za murterskog TT-a i njegov način „balahanja“ novca nego da ga se investira u te ped….. parade. Ta odavno je znano da ne je.. onaj koji je lijep nego onaj što…, ima službenu karticu.

Najžalosnije je bilo gledati na TV gdje jedan novinar premijera Plenkovića pita za mišljenje o austrijskom „nastupu“ TT-a? „Plenki“ mu s podsmijehom odgovara „Koliko znam HDZ nema svoga načelnika na Murteru“. Novinar, očigledno mlad i (pre)zelen, nije ulazio u širu raspravu, a zapravo je trebao suflirati Plenkoviću i kazati: „Znam, vaši načelnici i ministri na grbači sirotinje okreću milijune i milijarde, nego eto samo sam Vas kao premijera pitao za mišljenje o ovakvim pojavama u svijetu politike!“

Popularni TT danas djeluje kao neovisni političar, a nekoć je bio u HSS-u, pa ako znamo da su mu svojevremeno politički uzori bili Krešo „Kazetofon“ Beljak, Siniša „Janjetina“ Vuco i Marijana „Opatica“ Petir, ne treba čuditi što je čovjek malo „zabrazdao“. Ove stranačke kolege sa drugu stranu granice poput Marija Karamatića i Ljilje Lovrić, poznatijih kao „Kralj i kraljica dobre kapljice“ ili Marija Šušnjara, jednog od vodećih Ševinih „profesora“, a koji predstavljaju HSS u BiH, nije potrebno ni spominjati ni komentirati.

Da je junak tjedna u Hrvata, što TT bez sumnje jeste, otišao u Austriju u kazalište ili na operu niko za njega ne bi ni znao, a ovako je za dva sata boravka u Klagenfurtu napravio strašnu reklamu za Murter i čitavu hrvatsku jadransku obalu, puno više nego što većina hrvatskih eurozastupnika naprave za dvije godine svoga boravka u Bruxellesu.

Mnogi će možda sada željeti upoznati simpatičnog debeljucu TT-a i krenuti na ljetovanje put Murtera. Spomenuh u jednom dijelu teksta gay pride, pa ću stoga ovaj zapis završiti sljedećom mišlju: Ma bolje da je na takvom mjestu potrošio pare, pa taman i narodne bile, nego da ih je kojim slučajem zaradio na tom istom mjestu i pri tome općinski (narodni) proračun punio.

David Franjić / Insajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR