test

Hrvatska firma Scout započela pljenidbu; Oružane snage BiH ostaju bez haubica, VBR-ova, minobacača, pušaka i više od deset miliona metaka

Tri VBR-a, 138 jurišnih minobacača 60 milimetara, milion i 700 hiljada komada metaka 12,7 mm, 3,7 miliona metka 7,62 mm, 717 raketa za RPG,  70 bestrzajnih topova 82 mm, 61 top ZIS, stotinu puškomotraljeza, šest haubica…

Sve ovo, i još mnogo drugog naoružanja i municije, bit će oduzeto od Oružanih snaga BiH, po osnovu Rješenja Suda BiH iz decembra 2019. godine. Pljenidba se, već nekoliko mjeseci, vrši po zahtjevu zagrebačke firme SCOUT, po osnovu ranijih neprovedenih ugovora o isporuci viškova naoružanja.

“Dio municije je do sada zaplijenjen. Veći dio je iz viškova, odnosno neperspektivnog naoružanja i municjje, dok je drugi, manji dio dio izuzet iz naših redovnih skladišta”, potvrdio je za Istraga.ba ministar odbrane BiH Sifet Podžić.

Do sada je, pokazuju dokumenti koji su u posjedu Istrage, zaplijenjena samo municija, prosječne starosti 37 godina. Zaplijenjeno je preko dva miliona metaka kalibra 7,62 milimetara.

Municija kojy je SCOUT do sada zaplijenio prebačeno je u skladište bugojanskog Binasa. A izuzeto je iz skladišta Oružanih snaga u u Daljanima kod Donjeg Vakufa i skladišta Krupa kod Hadžića.

Podsjećamo, zagrebačka kompanija Scout prije dvadesetak godina potpisala je ugovore sa entetskim ministarstvima odbrane o kupovini viškova naoružanja. Nakon što je uspostavljeno Ministarstvo odbrane BiH, a ukinuta entitetska, država BiH je postala pravni sljedbenik ovih ugovora. No, ugovori nisu ispoštovani. Ministarstvo odbrane BiH sa Selmom Cikotićem na čelu 2010. godine zaključuje anekse ugovora na ranije ugovore sa Scoutom. Cikotiću se, trenutno, sudi zbog potpisivanja aneksa na sporne ugovore. Uprkos aneksima, zagrebačka firma podnijela je tužbu protiv BiH zbog neispunjenja ranijih ugovora i 2017. godine Sud BiH je donio presudu kojom se utvrđuje da Ministarstvo odbrane BiH mora SCOUT-u isporučiti naoružanje i municiju u vrijednosti od 20 miliona KM. U decembru 2019. godine presuda postaje pravosnažna i Sud BiH donosi rješenje o izvršenju, odnosno o pljenidbi u korist Scouta.

Faksimil: Istraga

“Na osnovu pravomoćne i izvršne presude Suda BiH određuje se izvršenje protiv dužnika BiH, Ministarstvo odbrane, radi predaje pokretnih stvari”, navedeno je u rješenju o izvršenju Suda BiH. Na fotografijama u prilogu ovog teksta, možete vidjeti koje će sve naoružanje i municija će biti zaplijenjeni od Oružanih snaga BiH.

Faksimil: Istraga  

Zapljena je, rekosmo, počela prije dva mjeseca. Jedan dio municije SCOUT je zaplijenio i u kasarnama Oružanih snaga u Doboju i Glamoču. U pitanju su rakete 106. One su proglašene nestabilnim. Ipak, predstavnici Scouta su ih izuzeli na vlastitu odgovornost i prevacili u skladište Binasa u Bugojnu koje, kako saznajemo, ne ispunjava uslove za čuvanje ovakve vrste municije.

Ministarstvo odbrane BiH, potvrđeno nam je, uputilo pismeno upozorenje Vladi Federacije BiH i Ministarstvu ernergije, rudarstva i industrije u kojem je navedeno da bi skladištenje “nestabilnih raketa” u Binasu moglo biti vrlo opasno. No, ministar Nermin Džindić i premijer Fadil Novalić nisu se oglašavali u vezi sa ovim slučajem. Istraga.ba u četvrtak je pokušala stupiti u kontakt sa Abazom Mandžukom, direktorom Binasa, ali on je odbijao naše pozive. Uglavnom, “nestabilne rakete” se još uvijek nakaze u Bugojnu, a da bi ih Scout izvezao iz BiH potrebne su mu saglasnosti Ministarstva odbrane, Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, te Obavještajno-sigurnosne agenicije BiH. Ukoliko jedna od navednih institucija ne da saglasnost, Scout neće moći izvesti zaplijenjeno oružje iz BiH.

Istraga.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR