Hrabar istup oca poginulog vojnika šokirao Rusiju: ‘Putine, izdajico! FSB? Neka dođu po mene‘

Izgubio je 20-godišnjeg sina Jegora, a hrabar istup oca poginulog vojnika, šokirao je Rusiju. Jegor je bio ‘Moskvi‘, kultnom ruskom brodu koji je potonuo 14. aprila nakon što je pogođen tokom ukrajinskog raketnog napada.

Jegor je bio jedan od 17 vojnika za koje su ruski zvaničnici priznali da su poginuli, nakon čega je Putin otpustio komandanta flote Igora Osipova. Otac je mjesecima zahtijevao razgovor sa komandantima oko potonuća, jer je predsjednik obećao da se u sukobe neće slati regruti. Mladići na odsluženju vojnog roka.

Hrabar istup oca poginulog vojnika

Kap koja je prelila čašu“ za potresenog oca bio je Putinov lažni sastanak s navodnim majkama vojnika koji su izgubili živote na ratištu u Ukrajini. Sastanak je održan ranije ove sedmice, a grupa s kojom se Putin susreo sastojala se od lojalnih zvaničnika i stranačkih pristalica. Jedna od ‘majki‘ bila je Nadežda Uzanova iz Abakana. Ona se prethodno pojavila pjevajući rusku nacionalnu himnu na Crvenom trgu nakon što su nezakonito anektirana područja Ukrajine.

Škrebec na društvenim mrežama se obrušio na Putina. Tvrdi da izbjegava roditelje koji su pretrpjeli neizrecivu tugu u ratu usred gubitka svojih sinova.

“Gospodine predsjedniče, dopustite mi da vas upoznam s majkama i očevima poginulih vojnika i mornara. Niste vidjeli prave majke i očeve! Zašto priređujete ovu jeftinu predstavu?”, upitao je.

Nadodao kako Putin više nije njegov predsjednik i da ga smatra licemjerom i izdajnikom domovine.

Izazvao je i predstavnike ruske tajne službe da reagiraju. A tražio je i da se članovi ruskog vojnog vodstva pojave na televiziji kako bi se suočili s roditeljima poginulih.

“Vjerujte mi, bio bi to nezaboravan prizor. Ne razmišljam o susretu s predsjednikom, nije ga briga za nas. Ljude koji mu žele prenijeti stvarnost situacije, objavio je Škrebec i istaknuo kako čeka dostojnu osobu za koju na sljedećim izborima može dati svoj glas.

Govorio je i protiv novih drakonskih zakona koji stupaju na snagu 1. decembra, a kojima se želi spriječiti gotovo sva javna rasprava o ratu i raspoređivanju ruskih snaga. To će spriječiti Vijeće majki, novu organizaciju koju su stvorile majke vojnika poslanih na ratište, da javno zahtijevaju povratak svojih loše obučenih i opremljenih sinova i supruga iz ratne zone.

Organizaciju i kampanju vodi Olga Cukanova iz Samare, koja je izgubila sina nakon što je mobiliziran. Otkrila je kako su majke suočene s nametljivim nadzorom Putinovih špijuna zbog protivljenja ratu.

Nazvali Putina kukavicom koji nije uspio upoznati prave majke

“Novi zakoni zabranit će nama, majkama i suprugama da govorimo o svim kršenjima koja se tiču ​​mobiliziranih vojnika i regruta, stoji u saopćenju Vijeća.

Boji se da sami borci, kao ni njihova porodica neće moći tražiti da se poštuju prava na odgovarajuću opremu i opskrbljenost svime što je potrebno. Na taj način svi zločini poput krađe, nemara i prepuštanja vojnika njihovoj sudbini mogu proći nekažnjeno. I skriveno od naroda zbog činjenice da će zakonom biti zabranjeno raspravljati o njima.

Nazvala je Putina kukavicom koji nije uspio upoznati prave majke na koje je rat osobno utjecao. Korisnički račun Vijeća je ubrzo blokiran na društvenim mrežama. Sve u svrhu cenzure organizacije koja je vodila proteste zbog lažne mobilizacijske kampanje i korištenja njihove porodice kao topovskog mesa.

Raport.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR