Hoće li se platiti i tehnički kisik kojim su ubijani pacijenti?

Sav novac koji će Sveučilišna klinička bolnica Mostar ove godine dobiti od Vlade Federacije BiH iskoristit će se da se plati dug dobavljačima. Riječ je o 20 milijuna KM koje je ova bolnica Zakonom o financijskoj konsolidaciji dobila od Federalne vlade.

”Mi prema dobavljačima imamo 60 milijuna maraka duga. Oni koji bi trebali zarađivati od nas, zapravo nas financiraju. Složili smo se da sav novac za ovu godinu platimo dobavljačima. Njima će u dvije tranše biti isplaćeno po 10 milijuna maraka”, kazao je za Bljesak.info Ante Kvesić, ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru.

Kvesić ističe kako je Zakon o financijskoj konsolidaciji, koji se čekao punih sedam godina, uistinu dobar i otvara mogućnosti za spas zdravstva.

”Ovaj Zakon o financijskoj konsolidaciji je samo prvi korak kojeg trebamo počet koristiti u punom obujmu. Na neki način ovo je obveza Federacije da konačno počne brinuti o zdravstvu”, kazao je.

Naime, od ukupno 225 milijuna KM vrijednog trogodišnjeg programa pomoći zdravstvu Federacije BiH, Vlada FBiH je odobrila raspodjelu 75 milijuna KM iz federalnog proračuna za ovu godinu ustanovama čiji je osnivač Federacija poput sveučilišno-kliničkih bolnica, kao i općim i kantonalnim bolnicama u FBiH.

Riječ je o tekućim transferima drugim razinama vlasti i fondovima za sanaciju zdravstvenih ustanova u Federaciji utvrđenih federalnim proračunom za 2022. godinu.

Raspodjela 75.000.000 KM odobrena za ukupno 19 zdravstvenih ustanova.

Tako će ove godine za Sveučilišnu-kliničku bolnicu Mostar biti dano 20.000.000 KM, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu 10.000.000, Univerzitetsko-klinički centar Tuzla 9.666.667, Kantonalnu bolnicu Zenica 7.666.667, Kantonalnu bolnicu “Dr. Irfan Ljubijankić” Bihać 6.000.000 KM.

Za Kantonalnu bolnicu “Dr. Safet Mujić” Mostar iz federalnog proračuna će biti dano 5.000.000 KM, Bolnicu Travnik 4.333.333, Županijsku bolnicu „Dr. Fra Mihovil Sučić” Livno 2.000.000, Opću bolnicu Konjic 1.666.666 te isto toliko i za Hrvatsku bolnicu „Dr.fra Mato Nikolić”, dok milijun maraka ide za Opću bolnicu Tešanj.

Za Opću bolnicu „Dr. Mustafa Beganović” Gračanica izdvaja se 1.333.333 KM, a Opću bolnicu Sanski Most 1.166.666. Opća bolnica „Prim.dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo, Opća bolnica Bugojno, Opća bolnica Jajce te Županijska bolnica Orašje dobit će po 666.667 KM, Kantonalna bolnica JZU Goražde 500.000, a Bolnica za plućne bolesti i TBC Travnik 333.333 KM.

Preostalih 150 milijuna KM predviđenih Zakonom o konsolidaciji, ove ustanove dobit će u naredne dvije godine iz proračuna FBiH.

Kvesić ističe kako se Zakonom o financijskoj konsolidaciji općenito puno može napraviti za zdravstvo, što prema obvezama za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, što prema dobavljačima. No, istodobno upozorava kako je ova financijska injekcija samo ”komadić leda kako bi santa bila dovoljna da pokrene zdravstvo cijele Federacije”.

”Svaka bolnica koja radi ima dug samim time što radi. Mi svake godine kada pravimo financijski plan godinu počinjemo s 15 milijuna minusa. Samo korona nam je povećala troškove dodatno za još 7 do 8 milijuna na godišnjoj razini. Bolnica ako ne može naplatiti ono što je radila mora ići dolje, to nitko da sanira. Nadam se da će Zakon o financijskoj konsolidaciji otvoriti put da se to jednom dogodi – pomoći nam da izvedemo zdravstvo na nulu”, kazao je za Bljesak info Ante Kvesić.

Insajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR