HNS d.j.o. zabrinut. Klasika

Oglasio se i HNS o odluci visokog predstavnika Christiana Schmidta.

U saopćenju su izrazili zabrinutost zbog toga što je OHR, navodno, podlegao ‘nezapamćenom ratnohuškačkom pritisku i pozivima predstavnika bošnjačko-muslimanskih prvaka na nasilje’.

Kako navode, OHR je imao priliku da uz nametnute odluke oko finansiranja izbora u potpunosti provede Odluku Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić stavljajući van snage neustavne odluke ranijih predstavnika OHR-a i u vremenu izbora doprinese konsolidaciji međunacionalnih odnosa.

“Nakon svih otvorenih napada i necivilizacijskog govora mržnje, jasno je da institucije OHR-a ne mogu obavljati svoju osnovu dužnost u okruženju zasnovanom na militantnoj unitarističkoj logici i ratno nastrojenom okruženju”, kažu iz HNS-a.

Osudili su ‘nezapamćenu količinu mržnje, pozive na nasilje i ratnu retoriku koju smo ovih dana svi čuli od predstavnika bošnjačkih političkih stranaka koje su ujedno i organizatori protesta u Sarajevu’.

“HNS smatra neprihvatljivim zaglušujuću šutnju međunarodnih organizacija i predstavnika prisutnih u BiH na prijetnje upućene cijelom hrvatskom narodu i njegovim predstavnicima. HNS će svoja daljnja stajališta utvrditi na izvanrednoj proširenoj sjednici Predsjedništva i Glavnog vijeća”, zaključili su iz HNS-a.

Insajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR