Herr Schmidt, ne dirajte Perhana

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara (HDZ BiH) i nositelj jedne od državnih lista HDZ-a BiH komentirao je zadnjih dana poteze visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Marinko Čavara, koji je ujedno i lice s neslavne američke crne liste mišljenja je da visoki predstavnik Christian Schmidt djeluje suprotno interesu hrvatskoga naroda te da je cilj trenutnih politika ‘islamizirati BiH’.

Čavara zaratio sa Schmidtom

Predsjednik FBiH također tvrdi kako je Središnje izborno povjerenstvo BiH politički organizirala SDA, te da ono nametnutim izmjenama izbornog zakona može kažnjavati ‘koga god hoće’.

– S druge strane, podleći tolikom pritisku, od jedne rulje na cesti, to je apsurdno u smislu da netko želi pokazati da želi dobro BiH, a za to ima i mehanizama, a trebalo bi imati i snage kroz institucije, međutim apsolutno su pokazali da su se prestrašili, posebno visoki predstavnik Schmidt koji je opet umjesto da uradi što treba, poništi sve odluke koje su donosili visoki predstavnici, on opet prijeti hrvatskom narodu koji se najviše bori i za Dayton i za Washington, kazao je Čavara za RTV HB.

Uz to Čavara je izjavio i da netko želi omogućiti da se BiH ‘islamizira’ što jasno pokazuju sve bošnjačke stranke, kao i sve stranke koje su sudjelovale na prosvjedima ispred zgrade OHR-a.

– Toliko bijesa i mržnje iskazano prema hrvatskom narodu zato što želi da ima legitimne predstavnike – zaključio je predsjednik Federacije BiH i visoki dužnosnik HDZ-a BiH koji se neuobičajeno oštrim tonom nakon duge šutnje okomio na visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Čavarin ton otišao je toliko daleko da tvrdi da je Schmidt ‘prijeti hrvatskom narodu’ bez obzira na to što su njegove stranačke kolege i visoki dužnosnici Republike Hrvatske poput Andreja Plenkovića i Gorana Grlića Radmana bezbroj puta iskazali podršku radu visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Schmidt više puta upozorio Čavaru

Međutim, iza ovih oštrih riječi ‘hrabrog’ Čavare ne krije se nikakva mržnja prema hrvatskom narodu već potpuno realna mogućnost da visoki predstavnik Christian Schmidt sa funkcije smjeni predsjednika Federacije BiH Marinka Čavaru ili ga možda ukloni sa izborne liste HDZ-a BiH. Takvo nešto zapečatilo bi političku karijeru Marinka Čavare.

Naime, više nego jasno je u zadnjih nekoliko medijskih istupa visoki predstavnik Christian Schmidt naveo upravo Marinka Čavaru kao glavnu polugu kojom HDZ BiH blokira najvažnije procese u Federaciji.

Između ostalog, Christian Schmidt je upravo njega označio kao glavnu i odgovornu osobu koja ne dopušta popunjavanje sudaca Ustavnog suda Federacije BiH.

Naime u intervjuu prije nekoliko dana Schmidt je jasno rekao: ‘Šta je sa sucima, postoje ljudi i njih treba i nazvati kad je riječ o ovim temama, a ja ću to i raditi. Predsjednik FBiH će dobiti još jednu šansu da uradi svoj posao, a onda će dobiti dopis od mene – neka se pripremi za takvo nešto’, više nego jasnu poruku je Schmidt poslao Marinku Čavari.

Nekoliko dana kasnije, u novom medijskom obraćanju Christian Schmidt je ponovo komentirao (ne)rad Marinka Čavare.

– Dakle, kada je funkcionalnost F BiH u pitanju, očekujem da se to promijeni i za one koji snose odgovornost, ustvari, vidim tu odgovornost, a nisam neodlučna osoba, naprotiv! No, znam i razmišljati. Helmut Kohl bi prvo rekao – hajte odradite što treba, pa ćemo vidjeti rezultat. To važi za predsjednika F BiH – taj taktički argument da se nešto sprječava kako bi se izvukla nekakva korist za sebe ili stranku, to ne mogu prihvatiti ni u kom slučaju. Mislim da bi čak i njegova stranka trebala reći – pa jesmo li na pravom putu?! Ako je to njegova osobna odluka, onda eto prilike da se korigira. Da se opet vratim na Kohla – pogledat ćemo šta tu imamo. Prije nego sam došao ovdje, čudio sam se da je prihvaćeno to što Čavara blokira Federaciju i državu. Time blokira i ljude, poručio je ponovo Marinku Čavari visoki predstavnik Christian Schmidt.

Dakle, ukratko da ponovimo – visoki predstavnik je prvo upozorio da Čavara mora odblokirati procese koji su u njegovim rukama. Ako to ne učini naveo je da će mu poslati određeni ‘dopis’. Nakon toga, poručio je i njegovoj stranci (HDZ-u BiH) da bi trebala utjecati na Marinka Čavaru da konačno odblokira proces imenovanja sudaca Ustavnog suda Federacije BiH.

‘Sakrivanje’ iza Hrvata

Za sada nije jasno da li je i kakav ‘dopis’ Marinko Čavara dobio od Christiana Schmidta, međutim potpuno je jasno da je nakon ovoga predsjednik Federacije BiH u medijima pod kontrolom HDZ-a BiH počeo izjavljivati da Christian Schmidt ‘prijeti Hrvatima’.

Naravno, to je potpuna besmislica i glupost jer je više nego jasno da Schmidt poziva na odgovornost jednog točno određenog Hrvata i to Marinka Čavaru koji po nalogu stranke ne radi svoj posao za koji je izabran. Doduše, legitimitet Marinka Čavare također je jako upitan jer njegov mandat nije potvrđen nakon izbora 2018. g. već je funkciju predsjednika Federacije BiH nastavio obavljati u tzv. ‘tehničkom mandatu’.

Sudeći po izjavama Marinka Čavare više je nego očigledan pokušaj da se po dobro oprobanoj matrici pokušava sakriti iza nečijeg navodnog ‘napada na Hrvate’. U ovom trenutku je za njega očigledno glavni ‘hrvatski neprijatelj’ u BiH upravo visoki predstavnik Christian Schmidt. A razlog za to je što je zaista izvjesna mogućnost da Christian Schmidt zaista sankcionira Marinka Čavaru smjenom sa mjesta predsjednika Federacije BiH ili možda skidanjem sa izborne liste HDZ-a BiH. Također, ovakve izjave predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare daju naznake da on nema namjeru odblokirati proces imenovanja sudaca Ustavnog suda FBiH. Ako je tome zaista tako Christian Schmidt će u idućim odlukama vjerojatno morati povući određeni potez i prema predsjedniku Federacije Marinku Čavari.

Dnevni.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR