Hercegovačka UDBA nastavlja hrvatskom narodu krasti (i) sunčevu svjetlost

Zdravko Mamić, odbjegli posrnuli nogometni moćnik, pravomoćno osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu zbog ogromne financijske štete koju je prouzročio zagrebačkom klubu Dinamo, zbog čega je u bijegu u BiH, na području Čitluka, preko svoje najmlađe kćeri Ive i njenog intrigantnog poslovnog partnerstva s Ivankom Ostojić interesno se i poslovno povezao s Ivankinim suprugom – šefom čitlučke policije Željkom Ostojićem.

Radi se o čak i za bosanskohercegovačke uvjete nesvakidašnjem skandalu – u kojem šef lokalne policije preko člana svoje obitelji gradi poslovni odnos s odbjeglim bjeguncem u Hrvatskoj osuđenim na višegodišnju kaznu zatvora.

To se može tvrditi zbog strukture vlasništva u tvrtki Plavo sunce, koja na području Gospodarske zone Zvirovići, nadomak Čapljine, upravo postavlja solarne panele za proizvodnju električne energije u jednom od većih takvih projekata u BiH.

U tom kontroverznom projektu Zdravko Mamić interesno je i poslovno povezao članove svoje obitelji s obitelji šefa lokalne policije u Čitluku Željka Ostojića, suvlasnicima lokalne zaštitarske tvrtke, i sve ih skupa doveo u poziciju da javnosti pojasne porijeklo za prosječne građane BiH ogromnog kapitala koji su u taj projekt uložili.

Najveći pojedinačni dioničar u toj tvrtki je Mamićeva kći Iva Mamić. U tvrtki je prije nje sve donedavno kao osnivač bio upisan Mamićev sin i njen brat Mario Mamić, također opterećen ozbiljnom optužnicom povezanom s nezakonitostima u poslovima prodaje igrača Dinama. Moguće kako bi zaštitio projekt od dodatnih rizika povezanih s pravnim problemima, Mamićev obiteljski klan odlučio je u prvi plan isturiti mlađahnu Ivu Mamić.

Tvrtka Plavo sunce raspolaže temeljnim kapitalom od 9,5 milijuna konvertibilnih bosanskih maraka. Iva Mamić u tvrtki je prokuristica i raspolaže kontrolnim paketom udjela većim od 50 posto. Ukratko, upisana je kao osnivač i prokurist te joj se, sukladno visini temeljnog kapitala, pripisuju upravljačka prava bazirana na najmanje 4,75 milijuna bosanskih konvertibilnih maraka. Što u kunskoj protuvrijednosti doseže iznos od 20 milijuna kuna ili tek nešto manje od tri milijuna eura.

Glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić ispred gospodarske zone Zvirovići gdje se nalaze ogromne površine pod solarnim panelima koji povezuju Mamića i šefa policije u Čitluku. FOTO: Nacional

Njoj su u tvrtki Plavo sunce poslovne partnerice Ivanka Ostojić i Mirjana Gagro. Svaka je uložila po 1,425 milijuna konvertibilnih bosanskih maraka, što u kunskoj protuvrijednosti doseže oko 5,6 milijuna kuna ili umalo 750 tisuća eura. Prema navodima Nacionalovih izvora iz Hercegovine, Ivanka Ostojić supruga je Željka Ostojića, načelnika policijske postaje iz Čitluka. Nacional je kontaktirao Željka Ostojića s namjerom da provjeri u kojoj se mjeri poduzetnički refleks njegove supruge može povezivati s funkcijom koju on trenutno obnaša, kao i dokle seže porijeklo kapitala koji je njegova supruga u taj projekt uložila. Do zaključenja ovog teksta odlučio je ostati nedostupan za odgovore na spomenuta pitanja.

Pitanja za Ostojića upućena su Ministarstvu unutarnjih poslova u Mostaru to jest ministru Slađanu Bevandi, kao i Službi za odnose s javnošću MUP-a. Zamolili smo ih ili da nam oni dostave odgovore ili da pitanja proslijede Željku Ostojiću kako bi on mogao na njih odgovoriti izravno. Postavili smo pitanja je li točno da je supruga Željka Ostojića suvlasnica tvrtke Plavo sunce, kako je došlo do tog poslovnog odnosa, na koji način je ona financirala svoj udio u temeljnom kapitalu te tvrtke koji doseže 700 tisuća eura i što je gospođa Ostojić po zanimanju.

Tvrtka Plavo Sunce na području Gospodarske zone Zvirovići, nadomak Čapljine, upravo postavlja solarne panele za proizvodnju električne energije, a tvrtka veže Mamićevu obitelj i obitelj šefa policije

Iz Odsjeka za odnose s javnošću dobili smo samo sljedeći odgovor: “Upit je proslijeđen načelniku PS Čitluk Željku Ostojiću.”

Međutim, do zaključenja broja odgovor Željka Ostojića nije stigao.

nacionalov izvor iz Hercegovine navodi da je Mirjana Gagro supruga Ićka Gagre, kojeg se suvlasnički povezuje s Delta osiguranjem. Na koncu, direktor Plavog sunca je Marinko Barbarić, koji je u tvrtku uložio 1,9 milijuna konvertibilnih bosanskih maraka. On je ključni čovjek i vlasnik zaštitarske tvrtke Delta Security s 350 zaposlenih, 28 poslovnica širom BiH i 1800 klijenata.

U poslovnom partnerstvu s tim intrigantnim društvom, čije obitelji imaju popriličan utjecaj kada su u pitanju sigurnosne teme, našla se i najmlađa Mamićeva kći Iva. Pišući o tom projektu Jutarnji list u prošlu nedjelju predstavio ju je kao 24-godišnjakinju bogate akademske i poslovne karijere. Iza tako formulirane biografije zapravo stoji životopis djevojke koja je završila VII. gimnaziju u Zagrebu te potom Globe Business College u Münchenu i Glion Institute of Higher Education u Švicarskoj. Njen profil na Linkedinu otkriva da je ove godine dobila certifikat Renewable Energy Institutea u Edinburghu. Prije pet godina – dakle, sa svega navršenih 19 godina – za jedan španjolski hotel radila je poslove na društvenim mrežama. S navršenih 20 u pauzi nogometne sezone dva mjeseca radila je u marketingu zagrebačkog Dinama. Bilo je to neposredno nakon što je Zdravko Mamić pobjegao u Hercegovinu. Potom je sedam mjeseci radila u jednoj marketinškoj agenciji u Londonu, a zatim počela surađivati, odnosno obavljati razne administrativne poslove za tvrtku Vox-Nogomet. Vlasnik i direktor te tvrtke je Ivica Blažičko, bivši dugogodišnji sportski novinar HRT-a. Ta je tvrtka godinama imala potpisan ugovor s Hrvatskim nogometnim savezom za TV prava na utakmice Prve hrvatske nogometne lige. Blažičko je godinama, diplomatski govoreći, u dobrim odnosima sa Zdravkom Mamićem. Ta formulacija zapravo krije njihove dugogodišnje kompleksne financijske veze.

Tako opisana karijera najmlađe Mamićeve kćeri otvara pitanje otkud joj skoro tri milijuna eura za ulaganje u posao sa solarnim elektranama. Odnosno, kako će Zdravko Mamić ili neki drugi član njegove obitelji opravdati porijeklo tog novca. Moguće je da će spomenuti članovi obitelji njenih poslovnih partnera iz projekta solarnih elektrana nadomak Čitluka, pokušati iskoristiti svoj utjecaj kako to legitimno pitanje ne bi zaintrigiralo mjerodavne institucije u BiH.

Vrlo je izvjesno da je Zdravko Mamić kroz taj projekt počeo pokazivati svoje skrivene milijune. Po svemu sudeći, nezakonito izvučene na štetu zagrebačkog Dinama, na temelju posredničkih poslova zasnovanih na višestrukom sukobu interesa.

Mamić to radi po svom dobro uhodanom obrascu. Slično kako je to radio u Hrvatskoj, povezuje se, ovoga puta posredno, s utjecajnim policajcima, računajući da će mu te poslovne veze pojačati zaštitu od pravnog progona u BiH.

Upućeni Nacionalov izvor iz Hercegovine o tom projektu navodi sljedeće: „To je tipično Mamićevo ponašanje. Uvezao je u projekt razne utjecajne lokalne pojedince i trasirao im put da oplode svoju investiciju, ma kakvo bilo porijeklo tog kapitala. A potom računa da će mu to generirati i druge vrste zaštite, prvenstveno od nabujalih pravnih problema koji ga prate iz Hrvatske.“

Riječ je o projektu solarnih elektrana čiji se razmjeri počinju nazirati na području Gospodarske zone Zvirovići nadomak Čapljine. Ondje su u punom jeku radovi postavljanja solarnih ćelija, koje osiguravaju pripadnici zaštitarske tvrtke Delta Security, a investitor u taj projekt je tvrtka Plavo sunce.

Direktor Plavog sunca je Marinko Barbarić koji je u tvrtku uložio 1,9 milijuna konvertibilnih bosanskih maraka, a vlasnik je i zaštitarske tvrtke Delta Security. FOTO: Nacional

O Mamićevu projektu solarnih elektrana u BiH u više navrata pisali su lokalni bosanskohercegovački mediji, a u svom izdanju prošle nedjelje i Jutarnji list. Elektroprivreda BiH potvrdila je da je tvrtka Plavo sunce podnijela sedam zahtjeva za ishođenje elektroenergnetske suglasnosti za izgradnju solarnih elektrana instalirane snage po 999 kW električne energije na području Poslovnice Čitluk, te tri zahtjeva od kojih dva po 999 kW i jedan 800 kW instalirane snage električne energije na području Poslovnice Čapljina. U Gradu Mostaru Plavo sunce iskazalo je interes za investiranje u solarnu energiju na lokaciji Polog.

Ivi Mamić su u tvrtki Plavo sunce poslovne partnerice Ivanka Ostojić i Mirjana Gagro. Svaka je uložila po 1,425 milijuna konvertibilnih bosanskih maraka, što iznosi oko 5,6 milijuna kuna ili umalo 750 tisuća eura

Lokalni mediji u BiH ukazali su na još jednu indikativnu okolnost. Davorin Primorac, zet Dragana Čovića, čelnika HDZ-a BiH, preko svoje firme NGP sa sjedištem u Teniskom centru Mostar podnio je zahtjeve za izdavanje energetskih dozvola za izgradnju solarnih fotonaponskih elektrana Zvirići 1, Zvirići 2, Zvirići 3, Zvirići 4, Zvirići 5, Zvirići 6, Zvirići 7, Zvirići 8 i Zvirići 9, instalirane snage od po 22,5 kW i predviđene godišnje proizvodnje električne energije od po 33 MWh. Drugim riječima, Mamić se, po svemu sudeći, poslovno povezao i s članovima Čovićeve obitelji. Nacionalovi izvori iz Hercegovine navode da se Zdravko Mamić i na razne druge svoje uobičajene kreativne načine uključio u lobiranje za ishođenje energetskih dozvola. A sve to upućuje na zaključak da mu novca u BiH ne manjka.

Najveći pojedinačni dioničar u tvrtki Plavo sunce je Mamićeva kći Iva Mamić. Prije nje, sve donedavno je kao osnivač bio upisan Mamićev sin i njen brat Mario Mamić, također opterećen ozbiljnom optužnicom. FOTO: Davor Puklavec, Tomislav Miletic/PIXSELL

I počinje ga ulagati u potencijalno izuzetno unosan projekt solarnih elektrana. Hercegovina je regija koja ima jako puno sunčanih dana u godini i po tomu je u samom vrhu Europe. Povoljni vremenski uvjeti uz početni kapital, državne poticaje i siguran otkup proizvedene električne energije – i zarada bi trebala biti zajamčena. A Mamićev projekt ističe se kao jedan od većih među otprilike stotinjak investitora u slične projekte u BiH. Prema konzervativnoj procjeni novinara Jutarnjeg lista, Plavo sunce moglo bi godišnje proizvesti električnu energiju vrijednu do 1,3 milijuna eura, što bi investiciju isplatilo u roku od četiri godine, a u sljedećih petnaestak godina osiguralo dvadesetak milijuna eura prihoda. Tek će se vidjeti tko će ih, s kime te u kojem omjeru u budućnosti raspodjeljivati.

Nacional.hr

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR