Gorbačov je prije smrti bio ljut na Putina: “Uništio je njegovo životno djelo”

Posljednji predsjednik Sovjetskog Saveza, Mihail Gorbačov, koji je danas preminuo u 92. godini, prije smrti bio je razočaran i ljut na aktuelnog ruskog predsjednika Vladimira Putina.

To je za američki Newsweek u julu ove godine ispričao njegov bliski prijatelj , novinar i istaknuti kritičar Kremlja Aleksej Venediktov, koji je i tada bio u kontaktu s bivšim sovjetskim liderom.

Naime, vladavinu Gorbačova obilježili su pojmovi “glasnost” i “perestrojka” (otvorenost i reforme), politike koje su omogućile znatno veću slobodu govora i ekonomske reforme koje su drastično smanjile tenzije između Zapada i Moskve.

Otkako je Putin naredio rusku invaziju Ukrajine 24. februara, Rusija je izglasala niz autoritarnih zakona koji, primjerice, omogućavaju zatvaranje svih onih koji se javno protive ratu, prenosi Index.hr.

Počeo je totalni progon svih kritičara Kremlja i napada na Ukrajinu. Venediktov, koji je bio glavni urednik radija Moskovski Eho, bio je primoran zatvoriti stanicu.

U međuvremenu je NATO značajno ojačao svoju prisutnost u istočnoj Evropi kao odgovor na rusku agresiju, a Moskva se našla u međunarodnoj izolaciji zbog strogih sankcija koje joj je uveo Zapad.

“Sve što je Mihail Gorbačov napravio je uništeno”, rekao je Venediktov, pa dodao:

“Sve njegove reforme svedene se na nulu. Ostao je samo pepeo i dim.”

“Kad me pitaju što je dokaz za takve tvrdnje, odgovaram: “Kad je Gorbačov otišao, u Evropi je bilo 4.000 vojnika NATO-a za hitno djelovanje.

Sad je NATO najavio da će ih do kraja godine biti 300.000’”, rekao je Venediktov.

Insajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR