Faktor, glasilo SDA, najavljuje kupovinu glasova (i) nezaposlenih u FBiH?

Redakciji Faktora u više navrata su se obraćali nezaposleni sa pitanjem zašto ih je Vlada Federacije BiH i ovaj put izostavila iz pomoći stanovništvu. Smatraju kako to nije pravedno i da su oni među najugroženijim kategorijama.

Mi kao da ne postojimo

– Ja sam 17 godina na evidenciji za nezaposlene. Sve te godine tražim posao, a zavod mi nikada nije posredovao u zapošljavanju. Pa zar nije tuga da sa fakultetom nemam ni pripadnički staž!? Niko neće da mi pruži priliku za pripravnički. Ponovo nas je Vlada Federacije preskočila u pomoći najugroženijima. Mi kao da ne postojimo. Nama ne treba ni 100 maraka, ni 50 maraka ni 30 maraka. Pa šta radi Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, da li oni znaju da postoje nezaposleni!? Opet će pomoć dobiti oni koji već nešto imaju – kazala nam je ogorčeno 48-godišnja Sarajka koja živi sa roditeljima koji su umirovljenici.

Federalnu ministricu financija i dopremijerku Jelku Milićević su pitali zašto nijednom vrstom pomoći Vlade FBiH do sada nisu obuhvaćeni nezaposleni. Odnosno, zbog čega pomoć od po 100 maraka ili pakete sa hranom nisu dobili barem oni koji su više od 10 godina na biroima za zapošljavanje.

– Trebate se obratiti Vladi Federacije jer je to nadležnost Vlade, a ne Federalnog ministarstva financija, odgovoreno je iz ovog ministarstva.

Drljača se oglušio na pitanja o nezaposlenima

Potom su slično pitanje postavili federalnom ministru rada i socijalne politike Vesku Drljači i ponovili ga nekoliko puta, međutim Drljača se oglušio o njih. Nikada, kako navode, nije odgovorio zašto nijednom vrstom pomoći do sada nisu obuhvaćeni nezaposleni u Federaciji, barem oni koji su duže od 10 godina na zavodu. Zašto oni nikada od Ministarstva, Vlade FBiH nisu dobili ni po 50.

Razgovarali su i sa zastupnikom u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Huseinom Rošićem (SDA).

– Uredbu o pomoći stanovništvu Vlade FBiH nisam dobio. Moje mišljenje je da u ovoj situaciji nije trebalo zaobići nikoga, pogotovo ljude koji su na zavodima za zapošljavanje. Tu se morao pronaći način da se pomogne i tim ljudima. Ako već nije, onda treba to učiniti, mišljenja je Rošić.

Zatražili su i komentar izaslanika Senada Ahmetovića (SBB) u Domu naroda Parlamenta FBiH.

– Vlada FBiH je najnovijom Uredbom morala pomoći i nezaposlenima, a nije. Nadam se da će tu nepravdu i diskriminaciju uskoro novom Uredbom ispraviti. Treba i mora se pomoći ljudima koji su nezaposleni gdje automatski skoro većina spadaju u kategoriju ugroženih. Znamo da bi oni bili najsretniji da imaju sustavno rješenje, a to je da se zaposle, kaže Ahmetović.

Nikada se nisu sjetili tih ljudi

Mustafa Trakić, predsjednik Saveza udruženja umirovljenika ZDŽ, kaže kako je Vlada FBiH trebala pomoći i nezaposlenima.

– Ja samo znam da 70 posto umirovljenika su hranitelji obitelji, to znači da im djeca ne rade. Federalno ministarstvo rada i socijalne politike treba da predloži da se pomogne nezaposlenima, zbog toga i postoji. Nikada se nisu sjetili tih ljudi, a uvijek su svima puna usta nezaposlenih. U praksi tih ljudi nema nigdje, govori Trakić.

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR