Fahro, skloni Džindića sa sunca

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas je u Sarajevu održao sastanak s predstavnicima vlasti i nadležnih javnih preduzeća Kantona Sarajevo s ciljem donošenja rješenja na zaštiti građana od posljedica poskupljenja gasa, izazvanog globalnim dešavanjima u Evropi i svijetu.

– Finalni je zaključak da ćemo do 22. augusta izanalizirati sve ove teme koje smo prošli i predložiti, s jedne i sa druge strane, modele kako da pomognemo kroz vid subvencioniranja građanima ovo povećanje cijene plina. Na povećanje cijene plina uticala je cijena nafte i svih energenata, koja je u naglom porastu. Drugi problem je loš odnos eura naspram dolara što je dodatno povećalo ovu cijenu – izjavio je ministar Džindić na pres-konferenciji nakon sastanka.

Na sastanku se razgovaralo o dugu koji Sarajevogas ima prema BH gasu, koji iznosi 41,3 miliona KM.

– Također, napomenuli smo da je Vlada putem transfera nižim nivoima vlasti od ukupno 200 miliona tranferiranog kantonima Kantonu Sarajevo transferirala 36 miliona KM. Zatim smo napomenuli da imamo neplaćenu fakturu iz 2021. godine. To je period kad je bio kvar u Bugarskoj, pucanje cijevi, tada smo mi nabavili po ekstremno visokim cijenama plin i taj plin nije nikada plaćen. Dogovorili smo da ishod iz toga bude da se izvrši korekcija na obje uredbe na nivou Kantona i Federacije kako bi dobili mogućnost da se u periodima kada imamo poremećaj na tržištu cijena da možemo intervenisati i nabaviti količine po nekim drugačijim cijenama nego što su standardno dogovorene – istakao je Džindić.

Osim navedenog na sastanku je akcentiran dodatni problem planiranja potrošnje s obzirom da je to veoma bitno za kontinuitet u snabdijevanju.

– Zadužili smo jednog kantonalnog i jednog federalnog direktora preduzeća da se urade dodatni magacini za skladištenje do tri miliona kubika plina na dvije lokacije Kladanj i Butile kako bi mogli rješavati probleme koji nam se dešavaju decembar, januar, februar kada imamo velike minuse u Kantonu Sarajevo – naveo je Džindić.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto naglasio je da ova poskupljenja koja su nas zadesila trebaju dobiti adekvatan odgovor sa svih nivoa vlasti.

– Postoje dva pravca djelovanja koja će biti operativna narednih mjeseci. Jedno je sigurnost isporuke u najtežim danima na najnižim temperaturama, a drugo je sama cijena i činjenica da je ovo udar na sva kućanstva koja koriste bilo energiju preko daljinskog grijanja preko Toplana, bilo da direktno kupuju plin. To je veliki udar na kućanstvo. Za oba ova problema pripremit ćemo zajedničke korake koje ćemo diskutovati na sljedećem sastanku u augustu. Vlada KS će hitno zasjedati početi razradu planova za novu realnost u kojoj se nalazimo – rekao je Forto.

Sastanku su prisustvovali direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević, direktorica BH-Gasa Nihada Glamoč, te predstavnici Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Sarajevogasa i Toplana.

Nakon sastanka ministar Džindić se osvrnuo i na struju navodeći da je resorno ministarstvo pripremilo prijedlog odluke za subvencioniranje cijene električne energije za socijalno najugroženije kategorije.

– Tu odluku smo uradili i poslali na mišljenja. Na narednoj sjednici Vlade već ćemo donijeti odluku da od 1. jula, narednih pet mjeseci, subvencioniramo potrošnju cijene električne energije za socijalno ugroženu kategoriju sa 20 KM po računu – dodao je Džindić.

Fokus.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR