Efendić si podiže “cijenu”!

Predsjednik SBiH Semir Efendić mogao bi se odlučiti za koaliciju sa strankom koju je ranije napustio – SDA ukoliko bi takvo nešto značilo stabilnu koaliciju za formiranje Vlade Kantona Sarajevo.

Gostujući na FTV-u Efendić je istakao da je relativno zadovoljan izbornim rezultatima svoje stranke.

“Ja se nadam da će stranka moći da doprinese sa izbornim rezultatom koji je postigla da se dese neke promjene…Sa DF-om imamo jednu vrstu načelne saradnje, vjerovatno ćemo sa njima prvima razgovarati da li ćemo negdje. Treba imati na umu da mi nismo stranka koja je osvojila neki veliki broj glasova, možda negdje da bude značajno naše učešće, ako se ono bude dešavalo, bit će najvažnije da ono može doprinijeti nekim promjenama”, kazao je Edendić.

Predsjednik SBiH smatra da će njegova stranka u konačnici imati šest mandata u Kantonu Sarajevo.

“Mislim da je to dobar rezultat obzirom da nismo imali niti jednog….ovdje je interesantno da već drugi put nakon 2018. godine i na ovim izborima sam dobio najviše pojedinačnih glasova građana, mislim da će to biti negdje oko 20.000. Vidjet ćemo šta će biti. Po mom mišljenju važno je formirati stabilnu vladu, to ne bi smjela biti ova vlada koja ima 18 ruku”, smatra Efendić.

Na pitanje da li isključuje mogućnost saradnje sa strankom čiji je bivši član – Strankom demokratske akcije, Efendić je odgovorio:

“Ne bih ja ništa isključivao, nema potrebe, ali ne preferiramo to. Ja sam govorio da je važno praviti neke promjene, evo na primjer u Federaciji već dugo na tim pozicijama imaju premijera, od 2014. godine. To je zaista nešto što bi trebalo što prije mijenjati. Generalno ne vidim neku mudrost u politici u kojoj se govori ‘ne sa ovim, ne sa onim’. Na kraju krajeva, to ‘ne sa SDA’ je utjecalo na to da ovaj mandat u Sarajevu propadne, a ja sam bio sa te strane kao neko ko bi bio premijer još 2018. godine, ali se tada skupila Šestorka”, podsjeto je Efendić ističući kako neće govoriti da njegova stranka sa “nekim neće” iako njihova preferencija nije biti u koaliciji sa SDA.

Istakao je kako smatra da bi bolje vodio procese u Kantonu Sarajevu no što to radi trenutna kantonalna vlast te da bi pristao biti premijer ukoliko se formira jaka, stabilna vlast koja ima kapacitet raditi četiri godine.

Klix.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR