test

Edin Forto: Da možemo, sigurno bismo spriječili Dodika u nelegalnim aktivnostima

Predsjednik Naše stranke Edin Forto pred kraj 2022. godine za Klix.ba je govorio o aktuelnim temama u Kantonu Sarajevo, ali i na višim nivoima vlasti.

Forto u novu godinu ulazi kao kantonalni premijer i lider Naše stranke, a iako još ne želi komentarisati svoje ambicije u Vijeću ministara BiH, izgledno je da bi mogao postati državni ministar.

Duže od godinu dana ste predsjednik Naše stranke. Kako ocjenjujete taj period i koje bitne promjene su se dogodile?

Zadovoljan sam postignutim u ovom kratkom vremenu otkako sam predsjednik. Prije svega mislim na izborni rezultat koji je dokazao da postoji stabilan broj građana i građanki, koji žele jednu beskompromisno evropsku principijelnu političku opciju. Nastavit ćemo upravljanje u Kantonu Sarajevo i po prvi put ćemo preuzeti izvršnu odgovornost i u Zeničko-dobojskom i Unsko-sanskom kantonu. Naravno, to nije samo moja zasluga, već svih u Našoj stranci, a posebno mog prethodnika Predraga Kojovića.

Trojka ima komotnu većinu u Kantonu Sarajevo. Šta se čeka sa formiranjem novog saziva Vlade KS?

Čekamo program i mjere. Bez toga nećemo govoriti o imenima. Upravo su program i mjere kao i obaveza njihovog provođenja učinile prethodnu Vladu KS uspješnom. To je recept za uspješan rad, prije stupanja na dužnost obavezati se da ćeš dogovoreno provesti te program kao i njegovo ispunjenje učiniti transparentnim kako bi građani i građanke mogli pratiti vaš rad. Uglavnom, pred kraj smo s tim i mogu reći da se na Vladu KS neće dugo čekati.

Jeste li zadovoljni razvojem KS i šta bi građani “golim okom” još mogli vidjeti od projekata poput rekonstrukcije tramvajske pruge?

Uskoro gradimo prugu do Hrasnice, generacijski projekat na koji se čeka 40 godina. Očekujemo nove tramvaje sljedeće godine. Transformacija javnog prijevoza je najvidljivija kroz pomenutu rekonstrukciju pruge, ali ne podrazumijeva samo to. Učinili smo da energijska efikasnost ne podrazumijeva samo te dvije mnogima nerazumljive riječi, već se radi o renoviranju 40 škola, vrtića i domova zdravlja gdje hiljade korisnika, djece, studenata i pacijenata provode vrijeme u čistom, toplom, zdravijem okruženju, koje je pritom i jeftinije za održavanje. Omogućili smo 12 prosječnih plata za porodilje i ogromni program subvencija za vrtiće kako bi što veći broj djece prošao kroz predškolski odgoj, a osnažili smo i sistem podrške djeci kojoj je potrebna asistencija u nastavi. Kao što vidite, najveći fokus smo stavili na djecu i porodice s djecom. Učinak tog našeg rada će biti najvidljiviji upravo sljedećih godina.

Proteklih sedmica obavili ste nekoliko razgovora s potencijalnim kandidatima za budućeg premijera KS. Ima li zainteresovanih i da li to znači da sebe više ne vidite na toj poziciji?

U skladu s dogovorima unutar Trojke, Naša stranka će imenovati premijera Kantona Sarajevo. Ja sam kandidat za to mjesto, ali postoje i druge osobe koje bi radile odličan posao na toj poziciji.

Da li ste nezadovoljni jer Našoj stranci nije pripalo Ministarstvo vanjskih poslova BiH?

Voljeli bismo da smo dobili šansu da imenujemo osobe za vanjske poslove ili vanjsku trgovinu u Vijeću ministara, upravo zato što Naša stranka želi da preuzme odgovornost za evropske procese. Iako bi imali najbolja rješenja za te resore, svjesni smo da partneri moraju imati značajan udio u vlasti, koji je u skladu s izbornim rezultatom. S druge strane, u kojem god resoru Naša stranka preuzme odgovornost i naši građani i politički partneri će biti zadovoljni.

Smatrate li da će NS izgubiti povjerenje određenog broja simpatizera zbog ulaska u koaliciju sa SNSD-om i HDZ-om, strankama koje godinama blokiraju procese u BiH i čiji su najviši rukovodioci na američkim I britanskim crnim listama (Dodik, Cvijanović, Čavara…)? Zbog koalicije nećemo izgubiti povjerenje. Povjerenje možemo izgubiti ako građanke i građani ne osjete dobrobit od našeg rada, a ja sam siguran da će je itekako osjetiti, a onda će sve eventualne sumnje u svrsishodnost i korist koalicije biti otklonjene. Ako, ipak, dođe do blokada i nefunkcionalne i loše vlasti, mi ćemo to prvi priznati i napustiti koaliciju.

Dodik je najavio nastavak vraćanja nadležnosti sa nivoa BiH na nivo RS-a, proslavu neustavnog Dana RS-a, neprovođenje odluka visokog predstavnika… Kako planirate saradnju sa liderom SNSD-a kada na sceni budu aktuelne ove teme i zašto Osmorka ovih dana šuti na njegove izjave?

Stvari koje smo se mi obavezali zajednički uraditi su one oko kojih imamo saglasnost. U programu nema toga što ste naveli. Naša stranka neće dati podršku nijednoj od tih aktivnosti i da smo u prilici da ih spriječimo sigurno bismo to učinili. Sistem koji smo sa Trojkom uspostavili u Sarajevu je da bez odlaganja radimo sve oko čega se slažemo, jer takvih stvari mora biti puno više nego su prethodnici htjeli priznati, posebno kada govorimo o otvaranju većih šansi sa privredu širom BiH.

Trojka, odnosno Osmorka je uspjela zbaciti SDA s vlasti u Kantonu Sarajevo, a sada i na višim nivoima. Smatrate li da bi SDA mogla postati radikalnija u opoziciji ili ipak konstruktivnija?

Suština djelovanja Naše stranke nije da se fokusiramo na bilo koju stranku, njen opstanak ili pad s vlasti, kao ni prognoze kako će se u kojem slučaju ponašati. Naša stranka se isključivo bavi problemima građanki i građana; mislimo da imamo najbolja rješenja za te probleme i sprovodit ćemo ih u kapacitetu i mjeri u kojoj nam građani i građanki daju povjerenje na izborima.

Klix.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR