Dok Novalić planinari, MMF upozorava na mogući finansijski haos zbog indolentnosti njegove Vlade

Dok cijeli svijet jedva hvata dah zbog ogromne ekonomske krize, koju je prvo izazvala pandemije, a nakon toga brutalna ruska agresija na Ukrajinu, Vlada Federacije BiH čini se ne vodi računa ni o osnovnim stvarima.

Potvrđeno je to danas na sjednici Doma naroda FBiH na kojoj je vlast u dnevni red ugurala imenovanje upravljačkih struktura Agencije za bankarstvo FBiH.

Agencija je faktički već duže vremena obezglavljena, a funkcionirala je u tehničkom mandatu što naravno ostavlja prostor za stvaranje određenih negativnih procesa.

No, nije premijer Fadil Novalić to sam shvatio nego je pritisak morao izvršiti Međunarodni monetarni fond (MMF).

Oni su jutros poslali svojevrsnu urgenciju rukovodstvu Doma naroda FBiH u kojem faktički upozoravaju i mole da se izabere rukovodstvo Agencije.

“Ovim putem vas obavještavamo da mi je skrenuta pažnja da direktor i zamjenik direktora Agencije za bankarstvo FBIH još nisu potvrđeni. Kao što znate, Agencija za bankarstvo FBiH igra ključnu ulogu u očuvanju sigurnosti i stabilnosti bankarskog sektora. S obzirom na neizvjesno ekonomsko okruženje i pojačane rizike, pozivam vas da brzo djelujete kako biste osigurali da rukovodstvo Agencije za bankarstvo FBiH bude postavljeno i da bude potpuno operativno.

Od globalne finansijske krize, banke u BiH izgradile su značajne rezerve kapitala i likvidnosti. Te rezerve su pomogle bankama da dobreo prebrode Covid krizi i obuzdaju posljedice rata u Ukrajini. Bankarski sektor je i dalje dobro kapitaliziran i likvidan. Štoviše, uz pomoć MMF-a, bankarski propisi u BiH su usklađeni s međunarodnim standardima. MMF pomno prati situaciju u bankarskom sektoru i nastavit će pružati podršku Agenciji za bankarstvo FBiH kroz naše savjete o politikama i tehnički pomoć”, navodi se u pismu Andrewa Jewella, predstavnika MMF-a u BiH.

Dom naroda je zbog toga, uz pomoć opozicije, podržao imenovanje rukovodstva na čelu sa direktorom Jasminom Mahmuzićem.

Ipak, pokazatelj je to potpune indolentnosti Vlade na čelu s Novalićem. I to nije prvi put.

Posljednih sedmica požari su progutali oko 500 hektara šume u Hercegovini, a Novalić je u međuvremenu vrijeme iskoristio da planinari u Crnoj Gori.

Vatru su gasili kanaderi iz Hrvatske i helikopteri Vlade RS.

Raport.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR