Dodikov veto na davanje agremana njemačkom ambasadoru nije prošao u NSRS

Narodna Skupština Republike Srpske na sjednici u srijedu, 14. septembra, nije potvrdila veto kojeg je pokrenuo član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik na davanje agremana novom njemačkom ambasadoru u BiH, javlja Radio Slobodna Evropa.

Poslanici su bili “suzdržani” tokom glasanja, nakon čega su usvojili zaključak kojim Narodna skupština RS “daje agreman ambasadoru Njemačke u BiH”.

Skupština je, također, usvojila zaključak kojim odbacuje “intervencionističku političku i Rezoluciju njemačkog Bunedstaga”. Zatraženo je i da Njemačka “kao garant Dejtonskog mirvonog sporazuma ima obavezu da dosljedno primjenjuje ovaj sporazum”.

Dejtonski mirovni sporazum iz 1995. godine, ne poznaje termin “garanta”, nego postoje “svjedoci” potpisivanja ovog sporazuma kojim je okončan rat u BiH. Svjedoci su Evropska unija i Ujedinjene nacije te predstavnici Francuske, Njemačke, Ujeidnjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.

Narodna skupština RS raspravljala je na posebnoj sjednici u srijedu o pokretanju vitalnog interesa Republike Srpske (RS) zbog davanja agremana novom njemačkom ambasadoru u Bosni i Hercegovini.

Pokrenuo ga je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH na sjednici 2. septembra, nakon što su ostala dva člana, Šefik Džaferović i Željko Komšić, glasali za davanje agremana.

Dodik i visokopozicionirani članovi njegove stranke (Savez nezavisnih socijaldemokarata) su veto doveli u vezu sa Rezolucijom koju je njemački Bundestag usvojio u julu ove godine. Tvrde kako da je Rezolucija nastavak “antiustavne i antidejtonske” spoljne politike Njemačke.

Insajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR