Dodik ni sam više ne zna što hoće, a što neće!

Član BiH Predsjedništva Milorad Dodik izjavio u utorak da će povući suglasnost sa sporazuma o reformama koji je nedavno podržao na sastanku s drugim političarima i predsjednikom Europskog vijeća ukoliko BiH ovoga tjedna ne dobije status kandidata za članstvo u EU.

Sredinom lipnja uz posredovanje predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela čelnici 12 političkih stranaka iz BiH podržali su sporazum u kojemu su nabrojane obveze koje trebaju provesti kako bi BiH dobila dobila kandidatski status.

“Ako nema kandidatskog statusa za BiH, umire i sporazum iz Bruxellesa”, napisao je Dodik na svome Twitter profilu.

Pojasnio je kako je cilj susreta u Bruxellesu bio “motiviran željom Charlesa Michela da ponudi Europskom vijeću konkretan sporazum za bosanskohercegovačke političare’.

“I dalje stojim iza toga. Ako dobijemo status kandidata, treba ispuniti sve što je tamo dogovoreno”, napisao je Dodik koji je i čelnik vodećeg SNSD-a.

Protiv toga sporazuma bile su dvije oporbene srpske stranke u BiH, a predstavnici SDS-a nisu uopće otputovali u Bruxelles.

Sudjelovanje na zajedničkom sastanku u Bruxellesu odbio je čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović zbog toga što je tamo bio i Željko Komšić kojega je nazvao drugim bošnjačkim članom BiH Predsjedništva. Događanja je pratio iz hotelske sobe, a naknadno je uvjetovao pridruživanje Sporazumu iz Bruxellesa izmjenama nekih njegovih dijelova, ali je EU administracija takav zahtjev ignorirala.

Taj je dogovor podržao i hrvatski premijer Andrej Plenković navodeći kako se radi o dobrome dokumentu za Hrvate u BiH.

Europska komisija predložila je Europskom vijeću koje će zasjedati ovoga tjedna da odobri kandidatski status za Ukrajinu i Moldaviju, dok takvo što nije predložila za zemlje zapadnog Balkana među kojima je i BiH.

Slovenija je istodobno službeno zatražila da status kandidata dobiju preostale zemlje zapadnog Balkana, uključujući i BiH.

Napredak BiH prema EU snažno podupire i državni vrh Hrvatske.

Voditelj Izaslanstva EU u BiH Johann Sattler u utorak je kritizirao vlasti u toj zemlji zbog slabog napretka prema Europskoj uniji navodeći kako istodobno Ukrajina unatoč agresiji uspijeva provoditi reforme.

Europska komisija predložila je da se Ukrajini, koja se suočava s ruskom agresijom dodijeli status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, o čemu će se ovoga tjedna odlučivati na Vijeću Europske unije, što javnost u BiH i na zapadnome Balkanu smatra nepravednim.

“Ukrajina počinje ispunjavati uvjete. Oni su u ratnom stanju ispunili set antikorupcijskih zakona. BiH je aplicirala za članstvo prije sedam godina, postavljeni su uvjeti, a učinjeno je malo, Bosna i Hercegovina je članica europske obitelji i postat će članica Europske unije”, rekao je Sattler u utorak u Banja Luci.

Pozitivnim je ocijenio Mostarski sporazum o održavanju izbora u tome gradu, donošenje Strategije za rad na predmetima ratnih zločina, no taj je napredak ocijenio nedovoljnim za EU.

Pa ipak, po njegovim riječima, ovotjedni sastanka Vijeća EU moglo bi biti prigoda i za BiH zbog geopolitičkih promjena i ruske agresije na Ukrajinu. Slovenija je predložila da se BiH i zemljama zapadnog Balkana dodijeli isti status kandidata, a cijeli državni vrh u Zagrebu duže vremena zagovara bosanskohercegovačko približavanje Uniji.

“Dobili smo više pisama od Slovenije, Hrvatske koje žele da se pomogne BiH, to je i moj posao da zagovaram BiH. Kandidatski status bi bio signal stanovništvu, ne nagrada političarima”, rekao je Sattler.

Insajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR