Dodik i Izetbegović zakazali borbu u Čevljanovićima

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović ruši dejtonsku i ustavnu BiH, izjavio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

“To se vidi u odnosu prema Hrvatima, a sada to želi da nametne i Srbima”, rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Povodom Izetbegovićeve izjave da će “opet morati da se brani mir i teritorijalni integritet BiH, ali da će to biti lakše nego prije 30. godina”, Dodik je rekao da Izetbegović “pokušava da vrati svoju reputaciju dobrog muslimana kod muslimanske populacije”.

“Ono što slušamo u kontinuitetu govori o tome da se radi o ozbiljnoj politici i da to više nije samo ekces ili izjava. Mi to znamo”, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da Izetbegović uoči izbora koristi ukrajinsku krizu i na bazi patetike koju SDA pokušava da proda posljednjih 30 godina nastoji da ponovo izgradi partiju međunarodnog, prije svega zapadnog faktora.

“To rade smišljeno, organizovano, bez oklijevanja i masovno ruše ustavni poredak. Ako iko ruši ustavni poredak – ruše ga stranci, a onda i muslimanske političke partije i njihovi funkcioneri – naglasio je Dodik.

Dodao da je sada situacija da Šefik Džaferović pokušava da izigra Predsjedništvo BiH tako što će pokušati da učestvuje na nekoj online konferenciji o Ukrajini bez utvrđivanja stavova.

Dodik ističe da je zatražio održavanje hitne sjednice Predsjedništva BiH i da se vidi ima li Džaferović saglasnost za to ili nema.

Prema njegovim riječima, svaki dan je evidentno rušenje teritorijalnog integriteta BiH za koji se oni zalažu.

Dodik je ponovio da teritorijalni integritet BiH podrazumjeva ključnu stvar, a to je da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, i ako toga nema – nema ni suvereniteta, ni teritorijalnog integriteta.

On je naglasio da RS nema namjeru da ratuje i da ugrožava mir.

“RS nema namjeru ni da vodi bilo kakve aktivnosti koje bi ugrozile teritorijalni integritet BiH sastavljene od dva entiteta, ali će RS braniti sebe, šta god to značilo. Naše strukture nikada neće preći ni centimetar entitetske linije”, poručio je Dodik.

Dodik je ukazao da entitetska linija postoji.

“Bakir Izetbegović ako misli da može da pređe u RS sa svojim nekim imaginarnim snagama, koje ne mogu biti formalne, braneći navodno mir, vidjet ćemo kako će se provesti”, istakao je Dodik i dodao da to ne bi savjetovao Izetbegoviću.

Dodik je pojasnio da upotrebu Oružanih snaga BiH isključivo može da odobri Predsjedništvo BiH i da on to nikada ne bi dozvolio.

Prema njegovim riječima, to niko od Srba ne bi dozvolio, osim predsjednika SDS-a Mirka Šarovića, koji bi, kako je ukazao, dozvolio da Oružane snage urade nešto u Banjoj Luci ili BiH ili RS.

“To bi uradio Šarović, to sam sto posto siguran, i niko drugi”, ponovio je Dodik.

Dodik se zapitao kako Izetbegović misli da upotrijebi vojsku kada u Dejtonskom sporazumu piše da oružane formacije, pa i policija, ne mogu da pređu entitetsku liniju bez saglasnosti drugog entiteta.

“Sa kojim je on policijskim snagama mislio da pređe u RS, ko će komandovati tim snagama? Јa sam uvjeren da to neće dozvoliti ni hrvatska komponenta i onda imamo paravojsku. Eto neka ratuju, pa da vidimo kako će proći”, poručio je Dodik.

Insajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR