Disciplinski postupak protiv Ružice Jukić će biti održan 27. januara

Na pripremnom ročištu pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) pročitana je disciplinska tužba u kojoj se navodi kako je Jukić putem društvene mreže Facebook iznosila vlastite pretpostavke o nacionalnosti sudija i tužilaca koji su sankcionisani smanjenjem plate, da je sa službenog emaila iznosila detalje portalu The Bosnia Times dok je bila članica VSTV-a, te da se na neprimjeren način putem emaila obraćala članovima Vijeća.

Disciplinska tužiteljica Alma Hasanović je na pripremnom ročištu rekla kako je Jukić u više navrata etiketirala nosioce pravosudnih funkcija i uputila neprimjeren email članovima VSTV-a, čime je narušila dignitet funkcije sudije.

Advokat Sanel Nezirić, punomoćnik Jukić, tražio je izuzeće iz VSTV-a člana Prvostepene disciplinske komisije Sanina Bogunića, jer smatra da je u sukobu interesa zato što je spomenut u emailovima Ružice Jukić.

U odgovoru na disciplinsku tužbu Nezirić je kazao kako se radi o slobodi izražavanja, te da kritike o stanju u pravosuđu ne mogu narušiti ugled pravosuđa.

Prvostepena disciplinska komisija se pozvala na rješenje VSTV-a od 4. jula 2022. godine, kojim je zahtjev punomoćnika za izuzeće odbačen kao neosnovan. Bogunić je rekao kako je njegov zahtjev za izuzeće iz Prvostepene komisije predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija odbio kao neosnovan.

Nezirić je kazao kako on nije tražio izuzeće članova Disciplinske komisije jer je tek jutros saznao njen sastav, nego članova Vijeća koji su spomenuti u komunikaciji.

Tužiteljica Alma Hasanović je iznijela materijalne dokaze, među kojima je snimak Facebook profila Ružice Jukić naslova “Nije majka Muju grdila što se kockao, nego što se vadio”, elektronski dopis upućen s njenog službenog emaila portalu The Bosnia Times, elektronski dopis upućen s privatnog emaila Ružice Jukić ovom portalu, te elektronski dopis koji je upućen tužiocu Tomislavu Ljubiću.

Punomoćnik Sanel Nezirić je rekao da osporava autentičnost dokaza koji se odnose na komunikaciju s privatnog emaila Jukić, kazavši da se ne zna ko je pošiljalac i da je svako mogao kreirati tu komunikaciju. Nezirić je predložio da Jukić bude saslušana na glavnoj raspravi, te je uložio 31 materijalni dokaz, među njima akt VSTV-a koji se odnosi na preporuku o istupanju u javnosti nosilaca pravosudnih funkcija donesen u decembru ove godine, email Tomislava Ljubića upućen disciplinskom tužiocu Mirzi Hadžiomeroviću naslova “Treba pomesti dvije trećine tužilaca” i izvještaj Privremene istražne komisije Parlamenta BiH o stanju u pravosuđu.

Također, osporio je videosnimke gostovanja Branka Perića, sudije Suda Bosne i Hercegovine, na nekoliko televizija, gdje je govorio o stanju u pravosuđu, te brojne naslove iz portala i novina u kojima su sudije i tužioci komentarisali rad pravosuđa, rekavši da su i drugi nosioci pravosudnih funkcija istupali javno i nisu sankcionisani, te da isti tretman traži za tuženu.

Tužiteljica Hasanović je kazala kako se ne vodi disciplinski postupak protiv Branka Perića i Tomislava Ljubića, i dodala kako je “opći ton Jukić u komunikaciji bio neprimjeren, te da je to predmet postupanja”.

Iz Prvostepene disciplinske komisije su naredili Neziriću da u narednih osam dana predloži koji će dijelovi intervjua sudije Perića biti preslušani na glavnoj raspravi.

Glavna rasprava, na kojoj će biti saslušana i Ružica Jukić, bit će održana 27. januara naredne godine.

Detektor.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR