Diktator u posjetu prebrojavaču Kavazoviću

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan danas je u novootvorenoj Upravnoj zgradi Rijaseta Islamske zajednice u Sarajevu posjetio reisul-ulemu Huseina ef. Kavazovića te se ovom prilikom obratio najvišim vjerskim autoritetima Islamske zajednice.

Kako su saopćili iz Muslimanske informativne novinske agencije, Erdogan je poručio da bosanskohercegovačka ulema ispunjava važnu ulogu, prenoseći islam i druge podučavajući o islamu.

“Turska je uvijek uz vas. Nažalost, Bosna i Hercegovina je bila svjedok genocida u prošlosti, čule su se prijetnje o istrebljenju muslimana, izgubljeno je na hiljade ljudi, šehida. No, nikada nismo dopustili da se ezani ušute na ovim prostorima. Ova zemlja natopljena krvlju šehida je vaša domovina, a muslimani su istinski dio ovih prostora te će islam uvijek postojati na ovim prostorima zahvaljući vama”, izjavio je predsjednik Turske u amfitetaru Upravne zgrade Rijaseta, koja je svečano otvorena 28. maja, uz značajnu podršku Generalne direkcije vakufa Turske.

Generalna direkcija vakufa Turske je osigurala, kako je istaknuto, više od preostale dvije trećine potrebnih sredstava za završetak ove građevine.

Osvrnuvši se na, kako je naglašeno, činjenicu da Bosna i Hercegovina prolazi kroz težak period, naveo je da ulema treba da bude predvodnik u zajedništvu.

“Vi se uvijek obraćate ljudima, imate težak zadatak, potrebno je da nešto ostvarite. Potrebno je da budemo jedno, da budemo jaki, da budemo braća. Nemojmo zaboraviti da ima onih koji rade protiv nas, žele da nas rasparčaju. Naš Alija Izetbegović (prvi predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine) je tu, sa šehidima oko sebe, moram da čuvamo njegov emanet, a čuvajući taj emanet Bosnu i Hercegovinu ćemo izvesti na željeni nivo. I danas na sastancima sam kazao da retorika, kojom se stvaraju tenzije, nikome neće biti od koristi. Na ovim prostorima neophodno je širiti poruku mira i suživota. Današnji svijet, više nego ikada, treba da čuje principe islama. Ulemo, vi dajete pravac džematu”, konstatovao je Erdogan.

Kavazović je izrazio zadovoljstvo zbog posjete turskog predsjednika, zahvalivši za sve ono što Turska čini za Bosnu i Hercegovinu i muslimane u Bosni i Hercegovini.

“Predsjedniče, pred vama je dio naše bosanske uleme. Čini nam veliku čast da ste među nama. Zahvalni smo vam za sve što činite, što za Bosnu i Hercegovinu, tako i za muslimanski umet, a naša ulema je došla s velikom radošću da vas čuje i vidi”, kazao je Kavazović.

Prije posjete Islamskoj zajednici, Erdogan je održao i niz sastanaka sa zvaničnicima Bosne i Hercegovine te na Šehidskom mezarju Kovači proučio fatihu Aliji Izetbegoviću. Posjetom Bosni i Hercegovini Erdogan je započeo trodnevnu regionalnu turneju, u okviru koje će boraviti u Srbiji i Hrvatskoj, gdje će u četvrtak, 8. septembra, otvoriti Islamski kulturni centar u Sisku, izgrađen uz podršku Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Klix.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR