David Franjić: Kako je Čović požderao Cvitanovića, a Dodik svoje papke?

Posljednjih mjeseci sve je učestalija kuknjava među bosanskohercegovačkim robovlasnicima po pitanju manjka radne snage. Ističu kako je nedostatak ljudi na tržištu rada što je jednim dijelom tačno s obzirom da su se zahvaljujući političkom „programu“ vladajućih brojni iz zemlje iselili u proteklih desetak godina, a posebno kroz ovih zadnjih par godina, međutim puno je veći problem što su naši robovlasnici naviknuti ljude plaćati nekakvom mizerijom a što objektivno sve teže prolazi.

Došli smo do te faze da imamo i pojavu građevinskih radnika iz Turske koji u toj oblasti sve više mijenjaju domaće radnike, kojih uistinu nema ili ih je sve manje, a za očekivati je i priljev dodatne radne snage, ponajprije iz siromašnih muslimanskih zemalja s obzirom da bi se oni ovdje najbolje mogli „integrirati“.

I dobro za radnike, međutim postavlja se pitanje ko će sutra zamijeniti naše političare kada dobiju bolje poslovne ponude iz razvijenijih evropskih zemalja, pa nam poput bauštelaca odu preko granice? Naime, ukoliko svi odlaze trbuhom za kruhom možemo li očekivati da će takve nevolje snaći i naše političare, jer ako je tolika kriza u državi pa valjda bi se ona trebali osjećati na svim životnim poljima i u svim društvenim segmentima?

A mi imamo toliko puno političara iz različitih partija s ogromnim iskustvom rada u toj oblasti pa bi logično bilo da dođe i do njihovog egzodusa, jer ako odlaze bauštelci, medicinski radnici, vozači i sportaši tamo gdje je bolje plaćen posao kojim se bave zar tako nije i s političarima?

Ko bi u tom slučaju mogao zamijeniti naše političare? Turci teško, ali bi moglo doći do najezde crnogorskih političara jer bi njima ovdašnji politički ambijent ipak mogao odgovarati pošto se ništa ne radi, a fina para prima. Tu bi se Crnogorci mogli snaći kao ribe u vodi, iako su naši političari zapravo prave ajkule pa bi ih stvarno teško bilo nadomjestiti. Pogledajte samo te velike ajkule kako požderu te male sićušne ribice kao primjerice što je Dragan Čović požderao Iliju Cvitanovića ili Milorad Dodik raznorazne papke u manjem entitetu.

Morska čudovišta iz SDA imaju jedan problem u tome što su se dobro ugojile i te srdele i girice, pa se sve ozbiljnije suprotstavljaju Alijinom malom i vodećoj hanumi iz oblasti zdravstva, te su se neki već zadnjih godina oteli kontroli i formirali nove partije, a u posljednje vrijeme svjedočili smo i određenim situacijama kako se međusobno „kolju“ za nadolazeće izbore i bore za što bolje pozicije na izbornim listama. Taman kao i da ne pomišljaju na odlazak preko granice. Poput naših bauštelaca, vozača, medicinara, sportaša…

David Franjić / Insajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR