Cvitanović je 2018. godine od SDA dobio novac da osigura dva izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH! Isti scenarij ponavlja se i za ove izbore!

Predizborna kampanja se bliži kraju. Stoga bi bio grijeh, i zbog Boga i naroda, da javnost ne dozna za pregovore između Ilije Cvitanovića i Fadila Novalića, koji su se odvijali u ljeto 2018. godine. Ovaj dogovor se slobodno možemo nazvati “Operacija dva Hrvata u Domu naroda FBiH”.

Naime, SDA na čelu sa Bakirom Izetbegovićem pod svaku cijenu je željela napraviti novu federalnu vlast bez HDZ BiH. Osoba u kojoj su vidjeli šansu bio je Ilija Cvitanović, obzirom je HDZ 1990 u mandatima do 2018. godine uvijek imao jednog ili dva izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH. U mandatu 2014-2018. godine izaslanik iz HDZ 1990 bio je Željko Josić iz ŽP. Cvitanović se ponudio Izetbegoviću i SDA da im u Domu naroda Parlamenta FBiH na izborima 2018. godine osigura najmanje 2 izaslanika. Računao je da će “provući” po jednog izaslanika iz HNŽ i HBŽ (kojega bi odredio Nediljko Rimac).

No, krenimo redom

Cvitanovićevo “ljubovanje” sa SDA počelo je još u prosincu 2017. godine. On osobno, skupa sa Fadilom Novalićem, je uvjeravao Dianu Zeleniku da glasuje za donošenje Zakona o akcizama BiH. Pokazalo se da je Zelenikin glas bio presudan za donošenje spomenutog zakona. U trenutku donošenja zakona Zelenika nije imala pojma da Cvitanović ima puno daleko ambiciozniji plan i dogovore sa SDA i Fadilom Novalićem. Sva naklapanja o navodnom pritisku stranaca su bila samo običan paravan.

https://balkan.sahartv.ir/vijesti/bih-i282847-zelenika_o_akcizama_dobili_smo_uvjeravanja_da_su_sredstva_namjenska

Na ovaj način Cvitanović je svjesno žrtvovao Dianu Zeleniku, koja je bila jedan od najboljih kadrova koje je ta, stranka u nestajanju, uopće i imala od samog osnutka. Zelenika je shvatila da je Cvitanović vodio “zaplotnjačke” igre sa Novalićem. Podsjećamo, u delegaciji Svjetske banke tada je bio i Goran Miraščić koji je do listopada 2017. godine bio savjetnik Fadila Novalića, a na istu poziciju se vratio krajem 2018. godine. Zelenika će se sigurno sjetiti da je i on bio jedan od “međunarodnih stručnjaka” koji je tupio o nužnosti donošenja tog idiotskog zakona. A sve u dogovoru sa svojim stvarnim šefom, Fadilom Novalićem.

Zelenika se i ispričala javnosti jer je glasovala za zakon. I to je za svaki respekt.

https://nap.ba/news/46518

Cvitanović i Novalić su se nekoliko puta sastajali u hotelu Bristol u Sarajevu, daleko od očiju javnosti. Novalić stanuje od hotela svega stotinjak metara, tako da im je to bila idealna lokacija jer bi sastanci u sjedištu vlade bili preprozirni. Pohlepa i gramzivost su odlika obojice, ali Cvitanović nije znao da je Novalić, osim što je sklon teškom kriminalu, i intelektualno potkapacitiran. Tako se po Sarajevu ubrzo počeo hvaliti kako je Cvitanoviću dao novac za izbore, i kako će mu ovaj osigurati dva izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH. Čak je išao toliko daleko da je i spominjao “donatore” tog prljavog novca. Od privrednika bliskih SDA, pa sve do nekoliko federalnih poduzeća. Novalić je na nekoliko mjesta spominjao cifru od 400.000 konvertibilnih maraka, tako da ispada da je Cvitanović dobio 200.000 konvertibilnih maraka po svakom izaslaniku kojega je obećao progurati u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Foto: Edin Puzić

U isto to predizborno ljeto 2018. godine, obilazeći stranačke tribine po ŽZH, HNŽ i HBŽ, Cvitanović je unaprijed obećavao pozicije u Vladi FBiH, federalnim institucijama, agencijama,…, jer je bio uvjeren da će osigurati te dvije “krtice”. Sebe je vidio na dopremijerskoj poziciji u Vladi FBiH.

S druge strane, Draganu Čoviću je iskazivao lažnu lojalnost, tako da se pokušao dodatno osigurati. Javna je tajna da je od Čovića tražio ministarsku poziciju ili u Vladi FBiH, ili u Vijeću ministara. I, što je bilo na kraju? Dobio je jedno veliko ništa. Osim što je stranku kojoj je na čelu definitivno, i za sva vremena, sahranio.

Da bi izbjegao veće neugodnosti sa SDA je dogovorio da HDZ 1990 u HBŽ ide u koaliciju koja će isključiti HDZ BiH iz vlasti u toj županiji. Nediljko Rimac nije smio odbiti Cvitanovića jer je i sam bio uključen u zakulisne igre, a iste je određivao sa Hikmetom Hodžićem iz SDA HBŽ.

Nakon izbora 2018. godine HDZ BiH se u Vladi HBŽ zadržao do prevrata, u prosincu 2020. godine. Tada je na njezino čelo zasjeo prebjeg Ivan Vukadin, a to bi bilo neostvarivo da HDZ 1990 nije glasovao za takav scenarij. To je bio jedini način da Cvitanović i Rimac “očiste dug” prema SDA, i da Cvitanović prestane strahovati kada će završiti u prtljažniku od automobila nekog SDA “kabadahije”.

Isto se ponavlja i za predstojeće izbore. HDZ 1990 u HBŽ troši ogromne novce, kako na predizborne skupove, tako i na kupovanje glasova. Trenutna “cijena” glasa je 100 KM, no, ne sumnjamo da će do subote biti i “poduplana”. U isto vrijeme, kandidati HDZ 1990 u npr. ŽZH o osobnom trošku financiraju skoro sve predizborne aktivnosti.

HDZ 1990 će nakon predstojećih izbora komotno moći staviti “ključ u bravu”. Doživjeti će potpuni debakl na svim razinama, na žalost jednog dijela kandidata te stranke koji doista zavrijeđuju povjerenje. No, našli su se u pogrešno vrijeme, u pogrešnoj stranci. HDZ BiH je sam sebi kriv jer je dopustio da ih njihova “dječica” prevede žedne preko vode u HBŽ. I ne treba ih žaliti. Ovi izbori su prigoda da se otarase svih kriminaliziranih likova u svojim redovima (a ima ih “naramak”), posebno jer su im njihovi “derivati” Vukadin, Brešić i slični, uveliko olakšali posao. Ma koliko to ironično zvučalo.

Jedno je sigurno. Kad su Hrvati u pitanju, jedina istinska “borba” će se voditi u HBŽ. Pitanje je hoće li pojedinci ii dalje žrtvovati interese naroda, koalirati sa SDA i opskurnim srpskim “privjesak” strankama. Ili će (kao što bi obzirom na zastupljenost stanovništva u županiji i trebale), na vlast doći hrvatske stranke. Ma kako se one zvale. Bošnjaci i Srbi ionako imaju zajamčen broj izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH, što samo po sebi predstavlja još jedan dodatni razlog da Izborni zakon mijenja na način da se uvede već spominjani cenzus od 3%. Pa da u federalnim zakonodavnim tijelima više ne gledamo opskurne etnobiznismene kakav je Jasenko Tufekčić , ili njemu slične mravojede!

Stipe Vrdoljak / Insajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR