Čović, Novalić, Džindić,…, ukradoše i sunce!

Razmjere kriminala u Operatoru za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju (OIEiEK) te izgubljenog novca po federalni budžet uveliko prelaze aferu “Respiratori”. No, nadležno tužilaštvo šuti. “Raspakivanje” ovog slučaja svim sredstvima zaustavlja linija SBB-SDA-HDZ čiji su kadrovi, što rukovodno što interesno, involvirani u cijeli slučaj.

Žurnal je Edimu Memiću, direktoru Operatora za obnovljive izvore energije prije dvije sedmice dostavio upit sa tri jednostavna pitanja.

-Vlada Federacije je odobrila iznos od 4.905.000 KM za pokrivanje troškova rada Operatora za OIEiEK za 2022. godinu. Taj iznos je za približno 1,5 miliona veći nego prethodne godine, odnosno 7-8 puta nego 2016. ili 2017. godine sa istim brojem uposlenika. Koji su razlozi tolikog povećanja troškova rada Operatora?

-Šta je razlog da Operator trenutno ne postupa po zahtjevima stranaka?

-Da li ste Vi ili neko od nadležnih podnijeli krivične prijave protiv vaših prethodnika Željka Dolečeka i Boriše Misirače zbog uočenih nezakonitosti pri rukovođenju Operatorom?

Kako direktor Memić prema našim saznanjima dolazi barem jednom sedmično na posao, imao je shodno tome dva puta priliku da odgovori na navedena pitanja. Ovaj kadar SBB-a ima samo jedan zadatak, da kao i njegov prethodnik, vršitelj dužnosti Željko Doleček. a to je da prikrije višemilionske gubitke nastale za vrijeme direktorovanja Boriše Misirače (SBB).

Naravno tako spašavaju odgovornosti i resornog ministra Nermina Džindića (SBB) koji je, uz prećutnu saglasnost premijera Fadila Novalića te HDZ dijela vlade, omogućio da (i) njima bliski poduzetnici nezakonito dobijaju ugovore o otkupu električne energije iz solarnih elektrana po povlaštenim cijenama.

Bivši direktor Boriša Misirača je samoinicijativno potpisao oko dvije stotine rješenja o otkupu električne energije, dva i po puta više od zakonom dozvoljene količine. Za stranačke „biznismene” nije bilo prepreka za dobijanje dozvola, količine proizvodnje i odobravanja povlaštenih cijena otkupa električne energije iz solarnih elektrana. Tako su „poklonjene“ desetine miliona maraka, a sve te gubitke u konačnici pokrivaju svi potrošači električne energije kojima se svako malo uvećava stavka na računima kojom plaćaju naknadu za obnovljive izvore energije. Koje su solarne elektrane dobile dozvole legalno, a koje ne, koliko je tačno novca isplaćeno za podsticaje više od zakonom dozvoljenog iznosa, mogla bi pokazati tek dosljedna tužilačka istraga, što je teško očekivati od Tužilaštva HNK unatoč, kako saznaje Žurnal, tri krivične prijave podnesene protiv Misirače te dvije protiv Dolečeka.

Neophodna je revizija ugovora sa proizvođačima i desetine spornih ugovora koje je Misirača sklopio. Za sada nije poznato hoće li je biti, no ukoliko se ista dosljedno provede, treba očekivati reakciju HDZ-a kojima je udar na „njihove“ poduzetnike u ovoj oblasti gotovo ravan pokušaju da se pod kontrolu stave kladionice!

Sadašnji direktor Memić je otišao u drugu krajnost. Zbog nepostojanja Akcionog plana FBiH za korištenje obnovljivih izvora energije, potpuno je obustavio razmatranje zahtjeva stranaka, a za sve poteze traži pismeno izjašnjenje ministra Džindića, što ovaj naravno izbjegava. Zato niti jedan ugovor sa proizvođačima električne energije nije potpisan, i uskoro mogu slijediti njihove tužbe zbog višemjesečnog čekanja na rješavanje zahtjeva.

Tu se krije i razlog za sumu od 4.9 miliona koju je odobrila federalna vlada za OIEiEK. Suma je oko osam puta veća nego budžet operatora u 2016. godini sa istim brojem zaposlenih. Veći dio je namijenjen upravo za isplatu po sudskim presudama ne samo vlasnika solarnih elektrana nego i otpuštenih (iako nezakonito primljenih) zaposlenika u vrijeme direktorovanja Boriše Misirače, o čemu je Žurnal pisao.

https://zurnal.info/clanak/po-sistematizaciji-10-a-direktor-angazovao-jos-25-svojih-ljudi/21791

Predstavnički dom Parlamenta Federacije nedavno je usvojio zaključak o formiranju Komisije za nadzor rada Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju (OOIEiEK) od 2018. godine do danas.

Inicijativa je došla u predizborno vrijeme, iako Žurnal već dvije i pol godine sistematično piše o kriminalu u ovoj instituciji. Evo podsjećanja na neke od tekstova.

https://zurnal.info/clanak/direktor-borisa-misiraca-ne-priznaje-zakone-i-nadleznosti/21832

https://zurnal.info/clanak/ko-ce-upravljati-milionima-maraka-za-obnovljive-izvore-energije/21904

https://zurnal.info/clanak/sda-i-hdz-stite-nezakonite-postupke-sbb-ovog-direktora-/22345

https://zurnal.info/clanak/gubitak-operatora-od-10-miliona-namiruju-potrosaci-elektricne-energije/22005

https://zurnal.info/clanak/novalic-i-dzindic-dosljedni-u-zastiti-sbb-kadra/22796

https://zurnal.info/clanak/novi-direktor-dolecek-krije-nezakonitosti-prethodnika-misirace/23880

Zurnal.info

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR