Čović nikada nije prozvao Vukadina zbog političkog “dezerterstva” i kriminala u HBŽ. Zašto?

Danas (srijeda, 28.09.2022. godine) u Livnu se održava završni predizborni skup HDZ BiH u HBŽ. To će biti klasični “lakmus papir” nikada razjašnjenih odnosa između Dragana Čovića i Ivana Vukadina. O povijesti Vukadinovog političkog djelovanja se nema što puno novoga za reći. On je “dijete” HDZ BiH, dugogodišnji vladar općine Tomislavgrad, a evo skoro dvije godine se nalazi na čelu platformaške Vlade u HBŽ.

Svakome, pa i najiskusnijim članovima HDZ BiH je odavno nejasan odnos između Čovića i Vukadina. Navesti ćemo samo neke, najblaže rečeno, nelogičnosti:

-Vukadin, i nakon isključenja iz stranke, preko kadrova HDZ BiH zapošljava svoje ljude u federalne institucije (primjer Bago, Ceste FBiH u Mostaru),

-“Investicije” u HBŽ pod Vukadinovom premijerskom vladavinom, obilato su financijski cijelo vrijeme podupirane od strane kadrova HDZ BiH sa razine FBiH, iako i ptice na grani znaju da se dobar dio tog novca krade i da služi sa kupovanje glasova na izborima (primjer Pravdić, Ceste FBiH u Sarajevu),

-Iako je upoznat sa svim Vukadinovim “marifetlucima” (da nas Ivan bolje razumije) u HBŽ, to nije nikakva zapreka da, taj bivši član HDZ BiH, redovito gostuje na RTV HB koja je pod najizravnijom kontrolom kadrova Dragana Čovića, i tu izgovara nevjerojatne nebuloze i hvalospjeve samome sebi,

-Portali koji su preko Čovića dobijali izdašne novčane iznose iz Republike Hrvatske, Vukadinu daju medijski prostor kao da se lik bori za hrvatske interese. A znamo da je u HBŽ na vlasti klasična platformaško-trgovačka koalicija (primjer, portal dnevnik.ba koji je prošle godine, upravo preko HDZ BiH, inkasirao 250.000 kuna iz Republike Hrvatske),

-Iako je upoznat sa činjenicom da je Vukadin, neposredno prije isključenja iz stranke, “opuhao” stranačku blagajnu u HBŽ, Čović i vrh stranke o tome šute kao zaliveni,

Ovo su samo neki od primjera koji bude sumnju da se Čović i Vukadin “vole tajno”. Razlozi? Može ih biti nekoliko.

Dragan Čović je itekako svjestan da je HBŽ, kad su županije sa hrvatskom većinom u pitanju, najbogatija u FBiH. Također, još bolje je upoznat da se u HBŽ već dugi niz godina, nezakonito, donose odluke o dodjeli koncesija za izgradnju vjetroelektrana, solarnih elektrana,…! Da se u ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o. odvija pljačka koja se mjeri u desetinama milijuna konvertibilnih maraka. Da su tom poduzeću jedni od najvećih dužnika članovi Vlade HBŽ (Ivić) Skupštine HBŽ (Rimac), i njihova uža rodbina. Koji su, da podsjetimo, dio vlasti koja je onemogućila HDZ BiH da participira u istoj.

Vrlo je simptomatično da Čović o svemu ovome šuti već skoro pune dvije godine. Leži li, možda, jedan od razloga u činjenici da su sve kriminalne radnje oko dodjela koncesija u HBŽ započete još u vrijeme kad je HDZ BiH bio nezaobilazan faktor u vlasti, pa se Vukadinu dopušta da završi započeto? Osim Vukadina, još jedno “čedo” HDZ BiH je u kriminal oko koncesija uvaljan do “grla”. Naravno, radi se o novopečenom “republikancu” Ivici Brešiću.

Ove stvari treba pojasniti Čović osobno. Ako sada, kada mu je stranka u HBŽ “pročišćena” od kriminaliziranih kadrova, ne shvaća da ima priliku našu županiju dovesti u (kakav-takav) red, onda je izgubio osjećaj za politiku, razumno prosuđivanje kao i za pučanstvo HBŽ u cjelini.
Ovakvim čudnim ponašanjem, ne samo da će u HBŽ dokusuriti stranku kojoj je na čelu, nego će Hrvate u istoj ostaviti na milost i nemilost kriminalcima koji rade isto što su i radili. Samo sada pripadaju samoprozvanom pokretu, slatkorječivo nazvanom POMAK.

Osim toga, dopustiti će da kusur od stranke u HBŽ (SDA), odlučuje o sudbini cijelog prostora na kojem Hrvati (po popisu stanovništva iz 2013. godine) čine skoro 80% od ukupnog boja stanovništva.

Izgleda da još jedino Čović nije svjestan da će se upravo iz HBŽ, u Dom naroda FBiH pokušati provući Hrvate iz aktualne županijske vlasti, koji već imaju dogovor sa SDA. A onda će naricati kako će Hrvate u FBiH predstavljati nelegitimni, nelegalni,…!

Ako je tome tako, i ako su Čović i Vukadin u određenim “talovima”, narodu u HBŽ neka je dragi Bog na pomoći. A i Čoviću osobno!

Stipe Vrdoljak / Insajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR