CIK skinuo generalnog konzula BiH u Stuttgartu i kandidata SDA sa liste za izbore u oktobru

Centralna izborna komisija BiH poništila je danas kandidaturu i skinula sa kandidatske liste SDA za Predstavnički dom Parlamenta FBiH Begana Muhića, generalnog konzula BiH u Stuttgartu, zbog kršenja Izbornog zakona.

Suad Arnautović, predsjedavajući CIK-a napomenuo je da je Izbornim zakonom precizirano koja se lica zbog posla ne mogu kandidovati za javnu izbornu funkciju, osim ako prethodno podnesu ostavku, uključujući i diplomatske i konzularne predstavnike BiH u inostranstvu.

On je naveo da Muhić nije riješio svoj status zbog čega se poništava ovjera njegove kandidature i skida njegovo ime sa kandidatske liste.

Željko Bakalar, član CIK-a, rekao je da će kandidatske liste uskoro biti date na uvid javnosti. On je pozvao sve građane, birače u BiH da izvrše uvid u liste i da, ukoliko imaju saznanja da se na kandidatskim listama nalaze lica koja tu ne mogu biti, to prijave CIK-u.

Arnautović je istakao da su kandidatske liste za opšte izbore 2. oktobra ovjerene, a da postupak štampanja kreće 8. augusta.

Slobodnabosna.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR