Ceste FBiH platile pola miliona KM penala jer nisu koristile pare za izgradnju cesta, a skršile 3 miliona KM mimo zakona

Zbog tromosti sistema iz budžeta FBiH plaćeno je više od pola miliona KM penala jer nisu iskorištena kreditna sredstva koja su Ceste FBiH uzele za izgradnju cesta.

Utvrdili su to revizori koji su češljali finansijsku dokumentaciju ovog preduzeća koje je na kraju dobilo ‘mišljenje s rezervom’ što su suštini znači – gomilu nepravilnosti.

Revizori tako konstatiraju:

“Društvo je platilo taksu za nepovučena sredstva u iznosu od 540.950 KM za dva ugovora koja su potpisana sa EBRD-om i IBRD-om jer nije realizovalo sredstva u skladu s Planom poslovanja i planom aktivnosti na izgradnju magistralnih cesta za 2021. godinu”, navode revizori.

Pored toga, skoro 3,5 miliona KM ovo preduzeće je skršilo na ugovore koji su dati mimo Zakona o javnom nabavkama.

“Za nabavke redovnog i zimskog održavanja magistralnih cesta na području FBiH u iznosu od 3.431.112 KM Društvo nije pravovremeno provodilo postupke javnih nabavki, što je dovelo do zaključivanja ugovora o dodatnim radovima bez provođenja odgovarajućeg postupka. Navedeno nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i Zakonom o javnim preduzećima u FBiH”, istakli su revizori u izvještaju koji možete ovdje pročitati.

Raport.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR