Čamdžić je u pravu, Fadil Novalić = Jerko Ivanković-Lijanović!

Dok cijene osnovnih životnih namirnica i energenata skoro pa svakodnevno vrtoglavo rastu, Fadil Novalić, premijer FBiH, ne čini ništa kako bi smanjio negativne efekte i pomagao građanima. Odnosno, ne čini ništa konkretno.

Danas je najavljen novi program Vlade Federacije BiH koji su uglavnom sastoji od paketa hrane koje bi dijelio Crveni križ i jednokratnih, mizernih novčanih pomoći za penzionere i bivše borce.

Novalić nije ulio povjerenje

Međutim, Novalić smatra da je to adekvatan odgovor na krizu te da će ovo zasigurno pomoći građanima.

S druge strane, Mirsad Čamdžić, federalni parlamentarac Naše stranke u razgovoru za Raport je kazao kako ove mjere nisu dovoljne te kako je Fadil Novalić svjestan da dosadašnjim radom nije ulio nikakvo povjerenje ovim kategorijama.

“Iznenada probuđena empatija Fadila Novalića prema penzionerima i najugroženijim kategorijama u društvu korespondira i u direktnoj je korelaciji sa novom kandidaturom u izbornoj jedinici 402 gdje je nosilac liste SDA za Federalni parlament. Novalić je svjestan da dosadašnjim radom nije ulio nikakvo povjerenje ovim kategorijama i sada koristeći javne novce, dakle novce poreskih obveznika, pokušava na poznati SDA-ovski način popraviti vlastiti imidž”, kazao je Čamdžić na početku razgovora za Raport.

Između ostalog, dodao je kako nije iznenađen ovim mjerama Fadila Novalića jer kako kaže ova Vlada nije u kapacitetu da napravi ozbiljne promjene i mjere koje bi zaista pomogle građanima i olakšale im životne troškove.

“Naravno da su sada ovim mjerama vladajuća koalicija SDA-DF-HDZ -SNSD sa državnog nivoa pokušala promovisati. Zapravo, cilj svih ovih mjera su u funkciji predizborne kampanje. Ova vlada nije u kapacitetu da napravi ozbiljne mjere i promjene u društvu. Iskreno govoreći oni su to dokazali za sve ove godine vlasti”, kazao je Čamdžić.

Zanimljivo je da je tokom maja mjeseca sličnu pomoć u Republici Srpskoj najavio i Milorad Dodik, lider SNSD.

Podsjetimo, Dodik je najavio da će mladi, penzioneri i borci u Republici Srpskoj dobiti jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 100 KM, ali i mladi.

Žele kupiti glasače

Čamdžić smatra da su ovo samo potezi pred izbore kojima se pokušavaju kupiti glasači.

“Da su imali bar neku namjeru da urade sistemski, onda bi ukinuli akcize. O čemu se radi ovdje radi? Oni više vole da određeni dio novca daju direktno svojim potencijalnim glasačima, nego da svim građanima učine život lakšim. To bi mogli da urade ukidanjem ackiza ili intervencijom na određeno divljanje cijena. Uzmimo u obzir da je potrošačka korpa u BiH preko 2.000 KM dok je prosječna plata 1.100 KM, dakle korpa je duplo veća od plate. Sve je jasno”, istaknuo je Čamdžić.

Na kraju razgovora za naš portal kazao je kako trenutna Vlada FBiH sigurno ne može promijeniti stanje na bolje.

“Onaj koji je doveo državu u ovakvo stanje, sasvim sigurno ne može promijeniti stanje na bolje. Potrebna nam je svježa snaga koje će vrlo brzo napraviti reforme. Dakle, snaga koja ima inspiraciju da korjenito promijeni stanje u BiH. Jedno je sigurno oni koji su doveli do ovog stanja, ne mogu ga ni popraviti.

“Kada sam kritikovao rad Vlade Federavije BiH naišao sam na neke tako apsurdne odgovore Novalića. Kada je premijer u nedostataku argumenata da problematizira sa mnom i klubom Naše stranke izašao i rekao ‘Vidi mu glave, pa i meni se ne sviđa tvoja firzura”… Jedan u nizu od lapsusa Novalića. Ljudi koji na takvom nivou komuniciraju i koji donose odluke u takvom kapcitetu postali su neprihvatljivi na političkoj sceni. Napomenimo, Vlada FBiH i Fadil Novalić nikada nisu dobili mandat od Paralementa FBiH, oni su sve radili u tehničkom mandatu”, zaključio je Čamdžić u razgovoru za Raport.

Raport.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR