Čakijaš iz SDA (pre)poznat i u Hrvatskoj

Ovog vikenda je u Sarajevu, glavnom gradu susjedne Bosne i Hercegovine, održana treća Povorka ponosa. Događaj je prošao bez incidenata, između ostaloga i zbog rigoroznih mjera sigurnosti koje je provodila policija Kantona Sarajevo, koje su uključivale blokadu prometa u širem centru grada i onemogućavanje da se povorci itko pridruži nakon 17 sati.

Takve mjere su važile i za program nakon Povorke ponosa, koji se održavao pored Zemaljskog muzeja te se mnogi građani nisu mogli priključiti pripadnicima LGBTQ zajednice i njihovim podržavateljima koji su uspjeli sudjelovati u povorci. Pritom su se i od brojnih pripadnika policije koji su osiguravali ovaj prosvjedni marš i skup mogli čuti neprimjereni homofobni komentari, kao i od mnogih prolaznika, piše Index.hr.

Propao skup protiv Povorke ponosa

Na drugom kraju grada, u naselju Otoka, održan je pak prosvjedni skup protiv Povorke ponosa pod nazivom “Vratite nam dugu”, na kojem se okupilo manje od sto građana Sarajeva. Čak je i organizator ovog događaja, stanoviti Sanin Musa, izrazio razočaranje malim odazivom.

Povorka ponosa je održana prvenstveno zahvaljujući odlučnosti premijera vlade Kantona Sarajevo Edina Forte, ujedno i predsjednika liberalne Naše stranke, koji je ustvrdio da je riječ o pitanju ljudskih prava. Sve druge istaknutije sarajevske političke opcije su ili događaj prešutjele – poput navodno lijevog SDP-a i njegove potkapacitirane gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić – ili brutalno napadale, u čemu su se natjecali SDA Bakira Izetbegovića i Narod i pravda Dine Konakovića, novija bošnjačka desničarska stranka koja se bori za isto glasačko tijelo kao i SDA.

Intervencija SDA-ovca Harisa Zahiragića

No, koliko se Sarajevo civilizacijski srozalo, najbolje je pokazao skandal koji je eksplodirao zbog performansa Together, koji se održavao ovog vikenda u sklopu Art Festivala Zvrk.

Performans je zamišljen kao šestosatni događaj o zajedničkom životu i ljubavi, a uključuje i nago tijelo performera Marka Mandića. Održavao se na Trgu Susan Sontag sve dok nije divljački prekinut intervencijom Harisa Zahiragića, mlade snage Izetbegovićeve stranke SDA.

Zahiragić je rođen 1991. godine u Sarajevu i trenutno je zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Od 2015. do 2016. godine Zahiragić je bio predsjednik Skupštine Udruženja studenata prava. U javnosti se ističe primitivnim i agresivnim istupima, a svojedobno je i prijavljen policiji jer je školskog kolegu izbo nožem.

On je u subotu u 22 sata prekinuo performans Together, a svoju je divljačku akciju prenosio uživo na Facebooku.

Direktorica festivala se posipa pepelom

No, ono što je razotkrilo strah koji vlada u Sarajevu su reakcije na Zahiragićev ispad, odnosno njihov izostanak. Direktorica festivala Jasmina Prolić se čak ispričavala zbog toga što je performans uopće bio održan.

“Želim se izviniti za uznemirenje i pometnju koje je današnjom izvedbom na Trgu Susan Sontag ispred NPS-a višestruko nagrađivani performans Together, renomiranih slovenačkih umjetnika, mogao uvesti u njihove živote.”

“Znajući to, kao i na osnovu renomea aktera pozvala sam ovu predstavu u Sarajevo bez upućenosti u sadržaj. Prepoznajem svoju grešku i slažem se da to nije bio primjeren sadržaj za javni trg”, poručila je Prolić u priopćenju za javnost.

U znak podrške umjetnicima oglasili su se tek rijetki, poput kazališnog režisera Dine Mustafića.

Priopćenje reisa Kavazovića o javnom moralu

Oglasio se i reis Husein Kavazović, koji je sarajevske vlasti prozvao što su dopustile takvo narušavanje, kako je rekao, javnog morala. Njegove invektive se odnose i na Povorku ponosa.

“Kao reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pozivam vlasti u Sarajevu da u skladu sa svojim nadležnostima preuzmu odgovornost za javni moral i red u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Od vlade kantona, gradonačelnice, gradskih vlasti, općinskih načelnika i vijeća, pa do drugih nadležnih vlasti, građani, među kojima je velika većina članova Islamske zajednice, s pravom očekuju da preuzmu odgovornost, ili barem osude, ukoliko nisu direktno nadležni, sve češće incidente u kojima se u javnom prostoru organiziraju javni skupovi koji narušavaju javni moral i prelaze granice opće pristojnosti”, poručio je Kavazović u priopćenju za javnost.

“Na kraju ja dijelim zabrinutost velikog broja vjernika zbog sve češćeg otvaranja javnog prostora za neukusne i nemoralne sadržaje i šutnje državnih zvaničnika, akademske zajednice i medija, dok se istovremeno javnost postepeno priprema za problematiziranje zvuka ezana u javnom prostoru. Takvi trendovi zaslužuju da se na njih upozori i da ih se osudi, jer nisu primjereni imidžu glavnog grada”, zaključio je Kavazović.

Sarajevo je bilo napredniji grad u drugoj polovici 1990-ih nego danas

I doista, cijela stvar i jest pitanje javnog morala par excellence, kao i imidža glavnog grada. Golo ljudsko tijelo u sklopu umjetničkog performansa je očito narušilo prevladavajući javni moral u Sarajevu, dok razni svakodnevni kriminal, primitivizam, nacionalizam i sveopći javašluk to ne čine. Dapače, baš to su koordinate prevladavajućeg javnog morala u Sarajevu.

Naročito je tragičan takav razvoj događaja ako se podsjetimo da u drugoj polovici 1990-ih, dakle u godinama tek nakon rata, nije bio nikakav problem što se na sarajevskom kazališnom repertoaru nalazila predstava Shopping & Fucking britanskog dramskog pisca Marka Ravenhilla. Riječ je o komadu koji je svojim eksplicitnim prikazom seksa i konzumiranja droga šokirao i na nekim zapadnoeuropskim pozornicama. Sarajevu to tada nije bio nikakav problem.

Danas se pak taj olimpijski grad srozao na nivo kulture jednog Harisa Zahiragića, dakle na vrlo nizak nivo u svakom pogledu. To je trenutni imidž glavnog grada, koji ne srozavaju ni Povorka ponosa ni umjetnički performansi, već teror nacionalista i primitivaca.

Jesenski izbori će pokazati u kojem smjeru ide Sarajevo

Zahiragić je u ovoj priči paradigmatski primjer primitivizacije Sarajeva, ali on sigurno nije pokretačka snaga tih procesa, već je poslušni izvršitelj radova za Bakira Izetbegovića u borbi za glasove koju SDA vodi sa strankom Narod i pravda, koju su pak osnovali otpadnici iz SDA.

Utoliko će jesenski izbori u BiH, na kojima će se birati i nova kantonalna vlast, biti test za Sarajlije. Na njima će moći iskazati žele li da Sarajevo zadrži svoj u međuvremenu ozbiljno narušeni status kozmopolitskog grada ili da se pretvori u kasabu po mjeri raznih harisa zahiragića.

Index.hr

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR