Bravo Bakire, skoro 100 hiljada

Državljanstvo BiH više ništa ne znači za preko 95 tisuća građana. Bivši državljani ispisani su na osobni zahtjev. Za to se nikome nisu morali pravdati, ali je razloga mnogo. BiH pasoš najčešće bacaju u vodu zbog njemačkog ili austrijskog. Odricanje državljanstva BiH košta 800 maraka.

“U neformalnim razgovorima najčešće navode kao stvarni razlog: pravo na posjedovanje nekretnina, olakšano putovanje, olakšano studiranje u inostranstvu, bolji radno-pravni status i slično. Veliki broj državljana BiH koji se u posljednje vrijeme odriče državljanstva BiH je rođen u inostranstvu, mlađi su od 30 godina, nisu bili integrirani u bh. društvo, obrazovani su i potpuno integrirani u sredinama u kojima žive i puno bolje govore engleski i njemački nego jezike koji su u upotrebi u BiH”, rekli su u Ministarstvu civilnih poslova u SM BiH.

Sporazum o dvojnom državljanstvu, BiH ima sa Srbijom, Hrvatskom i Švedskom. Pasoši ovih zemalja, prema istraživanjima brojnih svjetskih agencija, vrijede više od pasoša BiH. BiH se nalazi na 47. mjestu i dijeli ga sa Mikronezijom, piše Buka.com.

Insajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR