Bolnica u Doboju umjesto medicinskih maski nabavila maske za varenje

Ravnatelj bolnice Sveti apostol Luka u Doboju Mladen Gajić optužen je za nesavjestan rad u službi, što se odnosi na nabavu medicinske opreme tijekom pandemije koronavirusa u Republici Srpskoj. Umjesto zaštitnih medicinskih maski bolnica je nabavila maske za varenje i tako je oštećen gradski proračun Doboja, javlja Avaz.

Gajić je napravio reprogram svog kredita pa samoinicijativno uplatio 82.320 KM u gradski proračun, koliko iznosi šteta napravljena javnom nabavom krive opreme. To je danas potvrđeno na ročištu Gajiću koji je priznao krivnju i dobio 10 mjeseci zatvorske kazne.

Ravnatelju se stavlja na teret da je proveo postupak javne nabave zaštitnih odijela i maski za potrebe bolnice, ali i za dom za umirovljenike u Doboju, pregovaračkim postupkom bez obavijesti o nabavci. Ukupna vrijednost nabave iznosila je 136.918 KM s PDV-om.

Optuženi je svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa te propuštanjem nadzora oštetio gradski budžet Doboja za 82.320 KM, dodaje se u optužnici. Riječ je o razlici između nabavne cijene i krajnje prodajne cijene. Ravnatelj Gajić je ugovor o nabavi maski i zaštitnih odijela potpisao s banjalučkom putnom agencijom Travel 4 Fun koja nije ispunjavala uvjete za sudjelovanje u javnoj nabavi.

“Umjesto ugovorene medicinske robe isporučena je nemedicinska roba. Umjesto zaštitnih odijela isporučena su odijela bez adekvatne zaštite i deklaracije, a umjesto profesionalnih zaštitnih maski stigle su maske za varenje”, rekla je državna tužiteljica Sanja Tadić-Stojisavljević.

Ako Okružni sud Banje Luke prihvati sporazum o priznanju Gajićeve krivnje i on bude osuđen, ovo će biti prva presuda u aferi Korona-ugovori.

“U ovom djelu nema koruptivnog elementa. Svjedoci su potvrdili da nitko nije tražio ni uzeo novac. Gajić je od početka inzistirao da, ako se utvrdi šteta, podmiri štetu u gradskom proračunu. Odmah je napravio reprogram svog kredita i opteretio se dugom kako bi vratio novac”, rekao je Gajićev odvjetnik Siniša Mikić, prenosi Avaz.

Tijekom istrage, neposredno nakon puštanja iz pritvora, Gajić se vratio na mjesto ravnatelja bolnice u Doboju.

Avaz.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR