Bakir posivio, uskoro će i pocrniti. Ali ne od sunca!

Američki državni sekretar Antony Blinken sinoć je objavio izvještaj o vjerskim slobodama u kojem je obrađana i situacija u BiH.

Raport je objavio glavne dijelove, a zastupnik u Parlamentu BiH Damir Arnaut komentirao dio izvještaju u kojem se spominje rezolucija koja je usvojena na njegovu inicijativu.

“11. januara, Predstavnički dom BiH usvojio je neobavezujuću rezoluciju koju je uputio Damir Arnaut (Naša stranka) kojom se traži izmjena naziva ulica, parkova, trgova i škola koji nose ime po nacistima iz Drugog svjetskog rata.

Rezolucija je bila neobavezujuća, jer bi lokalne općine, a ne parlament, imale ovlasti da je implementiraju. Ubrzo nakon donošenja rezolucije, Stranka demokratske akcije (SDA), koja je glasala za nju, promijenila je svoj stav i kritikovala inicijativu za uvrštavanje Bošnjaka na listu saradnika nacista.

Lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je da izbore koje su napravili bošnjački nacistički saradnici Husein Đozo, Mustafa Busuladžić i hafiz Muhamed Pandža treba vrednovati u njihovom “globalnom i historijskom kontekstu”. Štampa sklona SDA označila je Arnauta kao izdajnika i branila Bošnjake koji su radili sa nacistima. Dom naroda BiH nije postupio po rezoluciji do kraja godine”, navodi se u izvještaju.

Arnaut je taj dio izvještaja kratko prokomentirao:

“I tako se Bakir raspravljao sa mnom, branio Đozu, Panđu i Busuladžića, i završio na sivoj listi State Departmenta. Iduća je crna?”, naveo je Arnaut.

Raport.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR