Bakir Izetbegović zastranio, sazreo za ‘crnu listu’ zbog prebrojavanja i korupcije

Vođa SDA i neformalni bošnjaški nacionalni poglavica Bakir Izetbegović uspio je ono što je donedavno bilo nezamislivo. Posvađao je Bošnjake sa susjedima i naprednim zapadnim svijetom.

Ovih dana došlo je o eskalacije tenzija s OHR-om, Izraelom i Amerikom. Mlađi Izetbegović se odlučio na bezočnu radikalizaciju političke pozornice nešto manje od dva mjeseca do listopadskih parlamentarnih izbora.

Dobrano poljuljan i kompromitiran koristi svaku zgodu za zapaljivu retoriku ulazeći u nepotrebne konflikte čak i s provjereno dokazanim prijateljima Bošnjaka i BiH.

Američka je administracija prije nekoliko dana prilično žestoko osudila politiku SDA spočitavši naročito najjačoj bošnjačkoj stranci korupciju i uplitanje u pravosuđe s ciljem amnestije svojih dužnosnika koji se mjesecima, poput Fadila Novalića, povlače po domaćim sudnicama zbog sumnji za krađu državnoga novca.

U režiji Bakira Izetbegovića i njegovih radikalnih jastrebova nedavno je režiran kaos ispred zgrade OHR, a Visoki predstavnik je u spašavanju svoje glave zatražio pomoć jakih policijskih snaga, a neki tvrde da su čak i EUFOR i NATO bili spremni evakuirati Christiana Schmidta.

Sulude poruke

Šef OHR-a je danima pratio kampanju Bakira Izetbegovića i ostao je zaleđen nekim njegovim suludim porukama.

-Zabrinut sam. Zabrinjava me zapaljiva retorika. Sada je, moram to reći, Izetbegović, potpuno zastranio, govoreći kako se mlade ljude može više ili manje naoružati i slične gluposti. To se mora ne samo jasno odbaciti, već i reći: ‘Oprez! BiH je dragocjena porcelanska kutija. Ne može se hodati okolo i pričati takve stvari’, udario je precizno u fitilj Cristian Schmidt.

Nakon ovakve osude odmah automatski počne opsjedati analogija sa slučajem predsjednika FBiH Marinka Čavare. Njegovo je ime u svom izvješću prije nekoliko mjeseci baš spomenuo Visoki predstavnik obilježivši ga kao glavnog kreatora institucionalne anarhije u Federaciji i sabotera popune Ustavnog suda u većem entitetu.

Bila je to svojevrsna topla ‘preporuka’ američkoj administraciji da Čavari uvede sankcije i ubrzo je Washington šefa izvršne vlasti doista o uvrstio na svoju ‘crnu listu’.

Zato mnogi prepoznaju Schmidtovu urotu protiv Bakira Izetbegovića i predviđaju, a mnogi Bošnjaci i žele, da će Amerika konačno kazniti i bošnjačkog vođu, ali i još neke njegove stranačke perjanice pa čak možda i suprugu Sebiju Izetbegović.

Nema spasa s postojećim strukturama

-Ako bi se ispostavilo točnim špekulacije mađunarodnih krugova da će u slijedećem krugu američkih sankcija biti obuhvaćeni bračni par Sebija i Bakir Izetbegović, te Safet Softić, predsjednik Sabora Islamske zajednice BiH, onda će ponašanje Izetbegovića i Kavazovića biti mnogo jasnije. Sankcioniranje brčanog para nikome ne bi bilo iznenađenje, čak ni njima samima jer dobro znaju u šta su se (bili) upustili kako bi sačuvali svoju skoro neograničenu moć nad Bošnjacima. Treba razjasniti da bi Softić mogao biti sancioniran zbog oponiranja u pralamentu osudi bošnjačkih kolaboracioniosta sa nacistima, poput Mustafe Busuladžića i Huseina Đoze, piše jedan sarajevski portal.

Sve uvjerljivije se doima kako je iscurilo vrijeme idile u odnosima Amerike i bošnačkih elita.

Islamizacija, zapaljiva retorika Bakira Izetbegovića, širenje mržnje, sponzoriranje korupcije zabrinuli su OHR. Mnogi smatraju da je Visoki prestavnik isporučio Bakira Izetbegovića američkim sankcijama, kao što je nedavno ‘preporučio’ i predsjednika FBiH Marinka Čavaru.

Naravno da američke sankcije ne bi bile bez plana i cilja, dapače uvijek su u kontekstu i funkciji nužnih političkih promjena u BiH.

-Jedino iskustvo koje za sada ne vara međunardone aktere jeste da se s postojećim strukturama država ne može spasiti. Posljednje iluzije koje su gajili spalio je osobno Bakir Izetbegović! A u tome ga je, nažalost, zdušno podržavao Kavazović!, sa sjetom zaključuje sarajevski medij.

Milorad Dodik, Željka Cvijanović, Nikola Špirić, Marinko Čavara ne mogu do Amerike. Vrijeme je da osim Asima Sarajlića američke vize budu uskraćene i supružnicima Izetbegović i Fadilu Novaliću.

Ratnohuškačka retorika vođe SDA, skandali oko diplome i afera Respirator su neoborivi i posve dostatni dokazi da se kazne mogu uvesti bez oklijevanja.

Dnevni.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR