test

Bakir Izetbegović povlači očajničke poteze i zato je postao opasan za BiH

Bakir Izetbegović, predsjednik najveće bošnjačke stranke SDA, uspio je svojim djelovanjem i izjavama postići da ga SAD kvalificira kao pandana Miloradu Dodiku, zloglasnom neformalnom lideru Republike Srpske koji je odavno na američkoj crnoj listi.

Izetbegović za takav razvoj događaja može zahvaliti samo sebi. Nakon što je sudjelovao u “događanju naroda” pred Uredom Visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu, održao je suludi predizborni govor na skupu SDA u Hadžićima.

Izetbegović bi mlade koji su otišli iz BiH nadoknadio robotima

Osramotio se svojom izjavom o tome da će mlade ljude koji su otišli iz BiH zamijeniti robotima.

“Mlade koji odlaze ćemo morati u velikoj mjeri nadoknaditi high tech tehnologijama i robotikom. I oružane snage ćemo morati poduprijeti robotima, prije svega dronovima. Odnosno, letećim robotima”, mrtav ozbiljan je okupljenima govorio Izetbegović. Uskoro je krenula lavina memeova i ismijavanja ove izjave. Ali to nije bilo sve.

Mnoge je zabrinuo dio govora u kojem je Izetbegović govorio o tome da se de facto priprema za rat u BiH.

Ratno huškanje

Rekao je da Bošnjaci imaju pripremljen odgovor “za ne daj Bože”.

“Prebrojali smo se. I koliko lovaca imamo, i koliko mladih ljudi, i koliko imamo instruktora na dronovima, i tako dalje. Neću dalje, ali samo da znate”, kazao je Izetbegović.

Iz oporbe su mu odmah odgovorili da neprimjereno huška na rat, a u brojnim reagiranjima političara iz Republike Srpske prevladale su ocjene da to čini samo zbog izbora. Milorad Dodik je Izetbegoviću na Twitteru odgovorio da Srbe “niko neće prebrojavati, pa ni muslimani”, ali da “treba znati da ih je dovoljno”.

Oštra osuda američkog veleposlanstva u Sarajevu

Najveće iznenađenje je ipak bila oštra osuda koja je došla iz američkog veleposlanstvo u BiH.

U objavi na Twitteru veleposlanstva SAD-a stoji da su “šokirani i zgroženi” zapaljivim komentarima Bakira Izetbegovića koji su, kako se to moglo predvidjeti, prouzročili podjednako neprihvatljiv odgovor Milorada Dodika.

“U 2022. godini građani BiH zaslužuju bolje od lidera koji pozivaju na etničke podjele i potiču etničke napetosti. Građani BiH zaslužuju lidere koji će raditi na općem dobru i donositi teške odluke neophodne da BiH osigura svoje mjesto u euroatlantskoj zajednici naroda.

Istinska posvećenost suradnji i kompromisu, a ne implicitnoj prijetnji pribjegavanjem nasilju, potrebni su za rješavanje problema ove zemlje koji se pogoršavaju”, stoji u izjavi američkog veleposlanstva u Sarajevu.

Hrvatski premijer Andrej Plenković se također pridružio osudama.

“Niz je agresivnih izjava, gotovo pozivanja na prebrojavanje. Kad se netko prebrojava, valjda se priprema za sukob. To je izjava koja me zgrozila i koju osuđujem. Mislim da je to izvan svih okvira i upućuje nas na zaključak da bošnjačke političke stranke ne žele dogovor s hrvatskim strankama, nego žele i dalje svoju brojčanu nadmoć koristiti u političkim utakmicama”, rekao je Plenković, dodajući da je to protivno Daytonu i loše za odnose Hrvata i Bošnjaka.

Visoki predstavnik Christian Schmidt je također neizravno kritizirao lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića i njegovu izjavu o “prebrojavanju” Bošnjaka koja je već protumačena kao prijetnja ratom.

“Ovdje nije riječ o ratu i miru, ovdje je riječ o tome da se ljudima da dobra prilika i moram reći da me ovo stvarno neugodno iznenadilo”, kazao je njemački političar.

Izetbegović stavljen u isti koš s Dodikom

Bakir Izetbegović se odjednom našao na vjetrometini.

Godinama je uspijevao izbjeći da ga se stavlja u istu ravan s Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem, vječnim predsjednikom HDZ BiH, ali sada ga najveća svjetska sila – inače tradicionalno naklonjena Bošnjacima u BiH – proziva kao ratnog huškača i stavlja u isti koš s Dodikom.

Tko je uopće Bakir Izetbegović, sin poznatijeg Alije Izetbegovića?

Rođen je 1956. godine u Sarajevu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu 1981. Od 1982. do 1991. godine Izetbegović je radio u konzultantskoj firmi Konsalting u Sarajevu. Za direktora sarajevskog Zavoda za izgradnju izabran je 1991. godine.

Tijekom rata bio osobni tajnik svog oca Alije Izetbegovića

Tijekom rata u Bosni i Hercegovini bio je osobni tajnik svog oca Alije Izetbegovića, tadašnjeg predsjednika Predsjedništva BiH i predsjednika SDA.

U službenoj biografiji Bakir Izetbegović navodi da je aktivno sudjelovao u pripremama za obranu BiH te pomagao izgradnji sarajevskog tunela, kojim se onda moglo izaći iz opkoljenog grada.

Međutim, pojedini mediji, a naročito njegovi politički oponenti tvrde da je cijeli rat proveo na sigurnom i to u trezoru Centralne banke. Izetbegović se ni do danas nije uspio oprati od tih optužbi.

“Koga on prebrojava i za čiji račun? Nema tog robota koji može nadoknaditi izgubljenu mladost – niti onu izgubljenu u ratu, kao ni onu koja je napustila našu zemlju bježeći od vlasti SDA-HDZ-SNSD. Dosta nam je više Izetbegovićevog huškanja i besmislica. Naravno, ni Dodik i Čović, njegova poslijeizborna braća, ne zaostaju u tradicionalnom predizbornom igranju rata”, rekao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Onda je podsjetio na Izetbegovićev “ratni put”.

“Kada pogledam biografije trojice samoprozvanih etničkih poglavica – Dodika, Čovića i Izetbegovića – dolazim do samo jednog zaključka: očito je da na rat pozivaju oni koji dana nisu proveli u rovu”, naglasio je Nikšić u svojoj reakciji na Izetbegovićevu ratničku retoriku.

SDA je pretvorio u stranku lojalista i poslušnika

Bakirov uspon u vodećoj bošnjačkoj stranci SDA kreće nakon smrti oca Alije Izetbegovića. Bakir Izetbegović ulazi u Glavni odbor SDA 2002. godine, a godinu dana kasnije postaje potpredsjednik.

Na Konvenciji SDA 2013. godine izabran je za zamjenika predsjednika, a dvije godine poslije izabran je za predsjednika SDA. Na kongresu SDA održanom u rujnu 2019. godine, kao jedini kandidat ponovo je izabran za predsjednika stranke.

Izetbegović je kao lider SDA stranku očistio od sebi nelojalnih kadrova. Tako je nastala i nova stranka Narod i pravda (NiP), koju vodi Dino Konaković, nekadašnji mladi lav SDA, koji sada ugrožava Izetbegovića u borbi za lidersku poziciju među Bošnjacima. Konaković nije jedini, NiP je pun bivših istaknutih SDA-ovaca kojima je smetala Izetbegovićeva samovolja u vođenju stranke.

Sada je u prve redove SDA Izetbegović gurnuo skandalozne političare poput Harisa Zahiragića, koji se u javnosti iskazuju primitivnim ponašanjem.

Izetbegović junior je poznat po laganju

Može li se Izetbegoviću uopće vjerovati? Naime, sa svih strana ga se optužuje kao prevrtljivca i lažljivca, tako ga je opisao i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

“Izetbegović je, nažalost, osoba za koju kažu da nije istinoljubiva. Čak je i on sam to priznao, kao što je bio slučaj s revizijom tužbe protiv Srbije, kada je naknadno priznao da je lagao jer su mu savjetnici rekli da treba lagati”, rekla je svojedobno za Index sarajevska politička analitičarka Ivana Marić.

On nikada nije pregovarao u dobroj vjeri u vezi izmjena izbornog zakona u BiH.

“Izetbegović je svjestan da pregovorima ne može ništa dobiti. SDA bi iz ovih pregovora mogao izaći jači samo ako bi HDZ BiH pristao na ukidanje domova naroda ili ograničavanje nadležnosti, a to se neće desiti. Sve ostalo što bi dogovorili bi opozicija jedva dočekala pa bi ga ponovo kritizirala da je popustio Čoviću.

Jedini razlog zbog kojeg je SDA na ovim pregovorima je pritisak međunarodne zajednice i stvaranje dojma u javnosti kao da nešto rade za građane”, rekla je prije nekoliko mjeseci analitičarka Ivana Marić i pokazalo se da je bila u pravu.

Blokada promjene spornog izbornog zakona

Dapače, Izetbegović se hvalio time što nije spreman postići dogovor o promjeni izbornog zakona, kojim bi se onemogućilo da Bošnjaci biraju dva člana Predsjedništva BiH te manipulacije u Domu naroda.

“Htjeli su to i Amerikanci pa su odustali. Vide da to nije realno, ali pod utjecajem Andreja Plenkovića koji ima dobre veze i prijatelje u EU da će jedan od visokorangiranih doći da još jedanput razgovara. Naravno, uzalud. Jednostavno tako je pokvarena atmosfera”, kazao je Izetbegović u svibnju, okrivljujući za stanje u kojemu su odnosi u BiH temeljito pokvareni predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića.

zetbegović nije nikakvu krivicu vidio kod sebe, iako je on taj koji je odbijao sva predložena rješenja. Rezultat toga je da je Izetbegović ostao izoliran na Zapadu te da jedinu vanjskopolitičku podršku ima u turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu.

Čak je izmislio i izjavu svojeg oca Alije, koji je po riječima Izetbegovića juniora Erdoganu “Bosnu ostavio u amanet”.

Izetbegović je sve usamljeniji

Izetbegović je ostao usamljen i unutar bošnjačke političke scene, na kojoj samo rijetki žele s njime koalirati. SDA je postala simbol korupcije, uhljebništva, kadroviranja lojalnih nasuprot sposobnih.

Naročito je u javnosti s osudom dočekan politički angažman Izetbegovićeve supruge Sebije, koja je direktorica Univerzitetsko-kliničkog centra Sarajevo, a sada i kandidatkinja SDA za federalni parlament. U javnosti se Bakira i Sebiju uspoređuje s rumunjskih komunističkim diktatorom Nicolaeom Ceausescuom i njegovom suprugom Elenom.

Bijes Bošnjaka

Izetbegović, povrh svega, izaziva sve veći bijes među Bošnjacima. Primjer toga je oštri tekst koji je u povodu Izetbegovićevog govora o “prebrojavanju” objavio na portalu Inforadar novinar Almedin Šišić.

“Kada govorim o narodu kojem pripadam i sam (a ja uvijek najprije čistim ispred svog praga), nismo dovedeni na rub aparthejda, mi već godinama aparthejd živimo. I tome nije kriv OHR, već oni koji su imali 30 godina da u Evropi i svijetu snažno pozicioniraju probosanske i građanske politike, da provedu reforme i uvedu najviše demokratske standarde u društvu, no umjesto toga su se odlučili za pljačku i obesmišljavanje institucija države, poigravanje s vlastitim narodom i njegovim emocijama. Nije, naime, teško pogoditi o kome je riječ”, napisao je Šišić.

Izetbegoviću više ne prolazi tako lako retorika da se on bori za državu BiH nasuprot Dodika i Čovića.

“Ista ta SDA, nužno je i ključno podsjetiti, punih je 31 godinu u koaliciji sa HDZ-om, čak od 1991. godine (najdugovječnijoj na Balkanu!). Za tih 31 godinu zajedno su činili sve da zatruju odnose među dva naroda, šireći svakim svojim gestom i izjavom međunacionalnu mržnju dok su istovremeno bili politička podrška jedni drugima u privatiziranju teritorija, institucija države, javnih preduzeća. Za to vrijeme politički prvaci SDA i HDZ-a izgradili su poslovna carstva istovremeno dok su narodi koje ‘predstavljaju’ sveli gotovo na golo preživljavanje”, naveo je.

Potezi očajnika

Izetbegović se na jesenskim izborima u BiH bori za ponovni ulazak u Predsjedništvo BiH, u kojemu je već bio dva mandata. Trenutni bošnjački član Šefik Džaferović njegova je pudlica, političar čiji je jedini posao bio da četiri godine Bakiru čuva fotelju i da ne misli svojom glavom, što je on ispunio.

No, nije sigurno da Izetbegović lako može pobijediti protukandidata Denisa Bećirovića, iza kojeg se ujedinila bošnjačka opozicija. Ne zbog toga što je Bećirović karizmatičan protivnik, već jer će mnogi glasati za njega samo zato da bi spriječili da Izetbegović ponovno uđe u Predsjedništvo BiH.

Stoga ne iznenađuje što se lider SDA počeo služiti ratnom retorikom. Računa na to da će mu izazivanje stanja ratne psihoze, na kojemu naravno ne radi jedini u BiH, pomoći kod okupljanja bošnjačkih glasača. No, to mu se može i odbiti o glavu, jer u BiH je većina ljudi, unatoč galami političara i medija, umorna od rata.

Izetbegović je zapravo uplašen političar koji se nalazi u izazovnoj situaciji koja nadilazi njegove skromne kapacitete, mali sin većeg oca koji očajnički, svim sredstvima, pokušava zadržati moć koja mu odlazi iz ruku. Zato huška i zato treba očekivati još gore izjave iz SDA. Utoliko je opasan jednako kao i Dodik, koji pak točno zna što radi i koje su moguće posljedice njegovih poteza.

Index.hr

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR