Bake kakio i u Kaknju

U Velikoj sali Doma kulture Kakanj održana je Akademija povodom 32. godišnjice osnivanja Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Kakanj, a prisutnima se tim povodom obratio predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Izetbegović je, uz čestitke povodom godišnjice, istaknuo da je iza SDA dug put, te mnogo postignutih rezultata u teškim historijskim okolnostima.

“Kakanj je Bosna u malom, historijski i kulturološki kondenzat svega onoga što karakteriše našu zemlju. Od neolita, preko rimskog vremena, srednjovjekovne Bosne čiji su kraljevi stolovali Bš ovdje, stećci od kojih je najljepši i najveći Zgošćanski stećak, tu su tragovi Otomanskog i Austrougarskog carstva, tu su tragovi i sjećanja na partizanski pokret, na narodnog heroja iz Kaknja, pilota Rudija Čajaveca, tu su i heroji posljednjeg odbrambenog rata. Sve je to Kakanj i sve smo to mi”, poručio je Izetbegović.

Izetbegović je podsjetio da je prije dva mjeseca dobio zahvalnicu od Sindikata radnika rudnika FBiH, koji su pokazali izuzetnu zahvalnost koje mu predstavlja jedno od najvažnijih priznanja.

“Pozvali su nas da siđemo sa njima u rudnik u Kaknju. Ja bih svakom mladom političaru preporučio da to uradi, da siđe dole i vidi kako se hljeb zarađuje sa deset prstiju”, izjavio je Izetbegović.

Govoreći o identitetu, Izetbegović je istaknuo da se ne treba odricati niti jednog njegovog segmenta.

“Sebe ni na koji način ne trebamo reducirati. Mi smo i muslimani, i Bošnjaci, i Bosanci, i Evropljani. Naši su bosanski kraljevi, to je naša kost. Naši su preci koji leže pod stećcima, naše su džamije, crkve i sinagoge, naši su i Titovi partizani i Alijini zlatni ljiljani”, poručio je Izetbegović.

Djelovanje SDA je, dodao je, politički maraton, a u narednih deset godina će se morati braniti i stabilizirati sve ono što je odbranjeno i uspostavljeno u proteklom periodu, od države preko vjere, identiteta, kulture i imena.

“To ne bi trebalo biti teško jer branimo se iz tvrđave koju smo izgradili. Potvrđene su granice BiH, institucije BiH, Oružane snage BiH. Pokušavaju da ih slabe, napadaju ih, dovode ih u pitanje, ali institucije se teško razbijaju. Napadat će ih, prijetit će da će ih napustiti, ignorisat će ih, pokušavat će ih iscrpiti, ali će uvijek biti puno lakše braniti ih”, kazao je Izetbegović.

Kao najveći problem BiH, izdvojio je isaljevanje mladih ljudi, a da bi se to zaustavilo potrebno je, smatra Izetbegović, prekinuti tvrdoglave destruktivne politike.

“Srpska strana predvođena SNSD-om je u ovom mandatu intezivirala napade na državu. Srbija se naoružala, promovira ‘srpski svijet’, pravi strategije koje se odnose i na naš teritorij, neće da riješe otvorena pitanja, ne plaćaju vodni resurs rijeke Drine i ljute se kad kažemo istinu da je sve ratove i sve tenzije na Balkanu izazvala jedna zemlja”, izjavio je Izetbegović.

Također je ukazao na blokade HDZ-a BiH u proteklom mandatu, uprkos činjenici da ta stranka ima više pozicija nego što im po ustavima i zakonima pripada.

“Ako su nezadovoljni time, trebaju sjesti sa nama, ali da i nas pitaju sa čime smo mi nezadovoljni. To neće ići jednostrano”, kazao je Izetbegović.

Govoreći o probosanskim strankama, Izetbegović je kazao da su se neke od njih ujedinile protiv SDA u borbi za vlast, umjesto da se ujedine u borbi za narod i državu.

“Ljevičarske stranke nisu napravile nikakav prodor u RS-i na teritoriji koju je kontrolsiao HVO. I ne samo to, već pomalo nagovještavaju neke ustupke. Svu su energiju i mržnju okrenuli prema SDA. Oni uvijek znaju šta neće. Zvali smo ih u koalicije i u pregovore, ali su odbili. Jedino su pristali u entitetu RS. Napravili smo Pokret za državu i mislim da ćemo tu neki pomak napraviti. Oni imaju nedostatak vizije i reference. To kompeziraju arogancijom i drskošću”, naglasio je Izetbegović.

Probosanski front bi, dodao je, trebao biti ujedinjen jer bi tako dobio snagu neophodnu za borbu protiv politika suprostavljenih interesima države BiH.

“Međunarodna zajednica često ide linijom manjeg otpora, često na štetu Bošnjaka. Pravili su stvari koje nisu trebali raditi. U posljednjim godinama je bilo previše popustljivosti. Međunarodna zajednica nama treba, ali uprkos pritiscima oko izmjena Ustava i Izbornog zakona, nećemo popustiti i napraviti ni milimetar korak unazad”, kazao je Izetbegović.

Na Akademiji su se također obratili predsjednik Općinskog odbora SDA Kakanj Nermin Mandra, predsjednik Kantonalnog odbora SDA Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević i potpredsjednik SDA Mirsad Zaimović.

Klix.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR