Arnaut i Ćudić sa Escobarom: Nacionalisti su sigurnosna prijetnja za BiH i regiju

Zastupnici Naše stranke Sabina Ćudić i Damir Arnaut susreli su se protekli vikend u State Departmentu s Gabrielom Escobarom, zamjenikom pomoćnika Državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država.

Glavna tema sastanka bili su uspjesi Naše stranke na polju borbe protiv korupcije, kako u Županiji Sarajevo preko Fortine Vlade, tako i na državnom nivou putem Istražne komisije o stanju u pravosuđu.

Escobar je ponovio punu podršku SAD-a ovakvom pristupu politici te je istakao da Bidenova administracija smatra borbu protiv korupcije jednim od glavnih vanjskopolitičkih prioriteta i da se napori u razotkrivanju kriminalnih mreža i tokova novca na Zapadnom Balkanu intenziviraju.

Arnaut je podcrtao da sprega između politike, organiziranog kriminala i pravosuđa nema samo ekonomske posljedice, već da predstavlja sigurnosnu prijetnju.

-Samoproklamirane nacionalne vođe su ujedinjeni u održavanju koruptivnog okruženja pod krinkom zaštite nacionalnih interesa. Ovu situaciju koriste Rusija, Kina, ali i neke zemlje u našem regionu, kako bi produbile svoj uticaj u Bosni i Hercegovini, istakao je Arnaut.

Escobar se zahvalio na odlučnosti i upornosti Istražne komisije, te je pokazao poseban interes za konkretne primjere korupcije, političkog uticaja i pritisaka na nositelje pravosudnih funkcija koji su navedeni u Izvještaju.

Također je razgovarano o planovima oporne da kroz ovakvo djelovanje osiguraju kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu odmah po preuzimanju vlasti ako dobiju povjerenje građana u listopadu.

Ćudić i Arnaut su u Washingtonu na ove i slične teme također održali sastanke sa Mike Haltzelom, dugogodišnjim prvim suradnikom sadašnjeg predsjednika SAD-a Joe Bidena i arhitektom njegove politike prema Bosni i Hercegovini, Michael Turnerom, kongresmenom iz Savezne države Ohio, te su održali predavanje na prestižnoj Školi za napredne međunarodne studije (SAIS) Johns Hopkins Univerziteta.

Dnevni.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR