test

Arnaut: HDZ neizbježan, postoje uslovi da se SDA i SNSD izbace iz vlasti

Damir Arnaut, poslanik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Novom danu govorio je formiranju vlasti nakon Općih izbora u BiH, te o uslovnom kandidatskom statusu naše zemlje.

Arnaut je kazao da je preporuka Evropske komisije za uslovni kandidatski status BiH korak naprijed za ukupnu sigurnosnu politiku EU.

“Ovo je isključivo poruka Rusiji, a ne trenutnoj vlasti koja je 2019. godine dobila 14 prioriteta i maltene ništa nije ispunila, uključujući ta tri krupna antikoruptivna zakona. Promijenjena geopolitička situacija nakon ruske agresije i činjenica da su neke zemlje koje su iza nas to dobile još prošlog ljeta je definitivno uticala na ovu preporuku Evropske komisije. Ukoliko i dobijemo kandidatski status, ostaje uslov za otpočinjanje pregovora da se usvoje antikoruptivni zakoni i da se primjene antikoruptivne mjere. Ja sam uvjeren da vlast koja je odsad bila i koja nije uspjela taj minimum uraditi za više od tri godine, neće uspjeti ništa uraditi ukoliko ona ostane. Ukoliko dođe do promjene vlasti, onda se tih osam uslova može vrlo brzo zadovoljiti”, kazao je.

Govoreći o formiranju vlasti nakon izbora u BiH, Arnaut je kazao da očekuje konstituisanje parlamenata do kraja novembra.

“Ukoliko bude razuma, vlast se može formirati do kraja godine, možda eventualno da uđemo malo u iduću godinu. Ranije sam kazao da će HDZ biti neizbježan i evo HDZ je potpuno neizbježan. I bez tih Schmidtovih amandmana koji su katastrofalni, HDZ bi opet bio neizbježan, ali postoje uslovi da se SDA i SNSD izbace iz vlasti”, kazao je.

Arnaut smatra da je lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića potrebno dovesti u situaciju da nema izbora, pošto je izjavio da neće u vlast bez SNSD-a.

“Ja shvatam da bi on radije sa SNSD-om i sa SDA. Vidio sam kako oni surađuju u državnom parlamentu. Kao fol se ne slažu, a kad opozicija pokrene smjenu ministra Grubeše, jer ništa nije uradio na evropskom putu, onda SDA, SNSD i HDZ zajedno glasaju da se ne smijeni Grubeša, a to je najgori ministar pravde. On osam godina vodi taj resor, ništa nije uradio na evropskom putu”, istakao je i dodao:

“Ako Čović shvati da nema brojke sa SDA, a neće imati ni na federalnom nivou, onda će DF odlučiti. Ako se DF prikloni Čoviću i Izetbegoviću, onda će u federalnom parlamentu imati 55, a u državnom sa SNSD-om 23, i to će biti odluka na DF-u. Ako DF ostane u opoziciji, ima još nekih opcija da trojka formira vlast”.

N1.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR