Amerikanci nagovijestili sankcije Izetbegoviću?

“Sjedinjene Države ne favoriziraju nijednu političku stranku ili etničku grupu u BiH. Podržavamo narod ove zemlje – Bošnjake, Srbe, Hrvate i ostale – i podržavamo politike koje će donijeti bolju budućnost za građane BiH”, naveli su iz Ambasade SAD

Ambasada SAD-a u BiH oglasila se na Twitter profilu, te je poslala jasnu poruku Stranci demokratske akcije (SDA).

“Sa zanimanjem čitamo tvrdnju SDA da stranka dijeli iste ciljeve u Bosni i Hercegovini kao i Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i visoki predstavnik: 1) izgradnja funkcionalne demokratske države i stabilnih institucija; i 2) obezbeđivanje vladavine prava.

Da SDA dijeli ove ciljeve sa Sjedinjenim Državama, stranka i njeni funkcioneri ne bi pokušavali blokirati ili ometati istrage o korupciji; oni ne bi doprinijeli nefunkcionalnosti u Federaciji; i ne bi dali prednost retorici podjela nego smislenim pokušajima pomirenja.

Sjedinjene Države ne favoriziraju nijednu političku stranku ili etničku grupu u BiH. Podržavamo narod ove zemlje – Bošnjake, Srbe, Hrvate i ostale – i podržavamo politike koje će donijeti bolju budućnost za građane BiH”, naveli su iz Ambasade SAD.

Inače, Predsjedništvo SDA je u jednom od zaključaka sa sjednice navelo “da Zapad bezuvjetno podržava Bošnjake i SDA. Istina je da SDA i predstavnici EU-a, SAD-a i OHR-a imaju isti cilj – izgradnju funkcionalne, demokratske države, stabilnih institucija i osiguranje vladavine zakona”, naveli su u SDA, te zaključili kako su su se oni “pozicionirali kao glavni i pouzdani partner međunarodnih prijatelja u procesima bitnim za sigurnost i stabilnost države”.

Današnja poruka iz Ambasade SAD-a očigledno se ne slaže sa zaključcima SDA o “pouzdanim partnerima”.

Insajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR