Amerika priprema “teren” za smjenu Milorada Dodika!?

Novoizabrani predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik održao je jučer press konferenciju u Istočnom Sarajevu zajedno sa stranačkom kolegicom i članom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović.

Na press konferenciji, Dodik se između ostalog osvrnuo na sankcije koje su mu Sjedinjene Američke Države uvele početkom ove godine.

-Jučer (prekjučer op.a.) sam slušao Američku ambasadu koja kaže gospodin Dodik zbog retorike vezano za Dejtonski sporazum je dobio sankcije. Ja sam mislio da je to zbog korupcije, a ono ispade zbog Dejtonskog sporazuma. Oni ne znaju šta pričaju, šta ih briga, oni su uveli sankcije i doviđenja – rekao je Dodik.

Iz Ambasade SAD su za portal “Avaza” istakli da je Dodik do sada sankcionisan dva puta od strane SAD.

-Petog januara 2022. sankcionisan je zbog potkopavanja institucija BiH pozivajući na preuzimanje državnih nadležnosti i inicirajući stvaranje paralelnih institucija u bh. entitetu Republika Srpska (RS). Ove aktivnosti ugrožavale su stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i potkopavale su Dejtonski mirovni sporazum. Sankcije su također temeljene na njegovom iskorištavanju službenog položaja za gomilanje osobnog bogatstva kroz podmićivanje, primanje mita i druge oblike korupcije. Gospodin Dodik prethodno je bio sankcioniran 17. januara 2017. zbog suprostavljanja Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine čime je aktivno opstruirao Dejtonski sporazum – naveli su iz Ambasade SAD.

Avaz.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR