Ambasada SAD-a: Alkalaj je propagirao neistine o Šmitu, dao je prednost uskim političkim interesima

Na jučerašnjoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a ambasador BiH Sven Alkalaj oštro je kritizirao visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt). Optužio ga je da se prilikom donošenja odluka konzultovao sa zvaničnicima Republike Hrvatske i da je prekršio Ustav BiH.

-Stvorio je princip da građani nisu jednaki prema zakonu. Krši Ustav BiH i Međunarodne akte. Spomenut ću činjenicu vezanu za pravila da svi građani neće imati jednaka prava da učestvuju u izbornom procesu. Visoki predstavnik je zadržao kvotu iz 1991. godine i tako pomogao Hrvatima – rekao je Alkalaj.

Iz Ambasade SAD su za portal “Avaza” tim povodom istakli da je njihov stav o postupku visokog predstavnika 2. oktobra kristalno jasan i izražen u jučerašnjem blogu ambasadora Marfija.

-Odluka stalnog predstavnika BiH pri UN da svoje vrijeme tokom jučerašnje debate Vijeća sigurnosti UN o BiH iskoristi za propagiranje neistina o visokom predstavniku i međunarodnoj zajednici ne ide u korist Bosne i Hercegovine. Razočaravajuće je da je dao prednost uskim političkim interesima umjesto državnim interesima svoje zemlje, nešto što je nažalost već predugo norma u BiH. BiH se suočava sa mnogim ozbiljnim izazovima. Vrijeme je da njeni lideri prionu na posao – naveli su iz Ambasade SAD.

Avaz.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR