test

AFERA KOJA POTRESA TURSKU: Prva ostavka nakon teških optužbi mafijaša Sedata Pekera, povukao se moćni savjetnik, Erdoganov “Asim Sarajlić”!

Tursku javnost ovih je dana iznenadila vijest da je Korkmaz Karaca, jedan od nabližih i najutjecajnijih suradnika predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana podnio ostavku. Karac je dugogodišnji izvršni sekretar Erdoganove stranke AKP i član predsjedničkog savjeta za ekonomsku politiku.

ANTIKORPUCIJSKI “DŽIHAD” MAFIJAŠA PEKERA

Karaca je odluku o ostavci objavio na Twitteru a u obrazloženju je rekao da je razlog “kontinuirana kampanja linča” koja se protiv njega vodi na društvenim mrežama a koja narušava njegovo zdravlje i uništva mu život.  “Taj linč pogađa i moju lijepu kćer i moju suprugu i postao je prijetnja mom zdravlju. To su razlozi zbog kojih podnosim ostavku na svoju dužnost”, napisao je Korkmaz Karaca. Naveo je da je zbog kampanje linča koja se vodi protiv njega teško obolio, imao tri operacije i da ne želi trpiti daljni pritisak javnosti.

Erdoganov savjetnik i visokopozicionirani član vladajuće AKP stranke prva je “žrtva” kampanje koju više od godinu dana putem društvenih mreža protiv čelnika režima u Turskoj vodi mafijaški vođa Sedat Peker. Pedesetjednogodišnji Peker koji je u strahu od hapšenja pobjegao u Ujedinjene Arapske Emirate u posljednjih godinu i pol dana objavio ja na You Tubeu desetak jednosatnih video zapisa u kojima je iznosio brojne optužbe protiv nekih od ključnih Erdoganovi ljudi, optužujući ih za teški kriminal, pljačke, ubistva političkih protivnika, novinara, veze sa podzemljem, saradnju sa Islamskom državom. Njegovi video-zapisi stvorili su od Pekera, koji ne poriče optužbe da je najveći turski mafijaš i da je godinama uživao zaštitu turskog režima, prvorazrednu medijsku zvijezdu, njehova gledanosti mjeri se milionima pregleda.

Erdogan i Korkmaz Karaca (Foto: Arhiva)

U posljednjem obraćanju na twitteru Peker, kojem je u Turskoj zaplijenjena cjelokupna impresivna imovina, je optužio Korkmaza Karaca da je sa još nekoliko istaknutih pripadnika AKP reketirao jednu uspješnu poslovnu ženu nudeći joj “savjete” a zauzvrat tražeći od nje velike količine novca. Pomenuta gospođa je potvrdila njegove navode i začudila se otkud mafijašu odbjeglom u Dubai te informacije.

Koliko su video-snimci koje plasira Sedat Peker uznemirili vladajuću strukturu u Turskoj govori prošlogodišnji zahtjev predsjednika Erdogana upućen lideru UAE, šeiku Mohamedu Bin Zayedu da zaustavi kampanju protiv turskih čelnika. Nakon sastanka turskog predsjednika sa liderom UAE, Peker je upozoren da prekine svoja obraćanja preko You Tubea. On je to učinio, ali nije prekidao svoju aktivnost, nego je samo promijenio kanale komuniciranja, koristeći twitter.

ERDOGAN U ZLOČINAČKOM OKRUŽENJU

Početkom ove godine Turska je preko INTERPOL-a zatražila izručenje Sedata Pekera, ali nije poznato da li su njegovi domaćini u Dubaiju poduzeli išta u vezi s tim.

Peker je u desetak svojih video-snimaka snimljenim u raskošnoj hotelskoj sobi, “okićen” zlatnim lančićem, sa brojnim knjigama i bilješkama na stolu, otvorio brojne teme, osvrnuo se na afere i zločine režima i njegovih najistaknutijih dužnosnika. On je pri tom vješto i znalački koristio pravnu terminologiju, nudeći turskom pravosuđu šlagvort i materijal za pokretanje istraga protiv prozvanih državnih funkcionera.

Njegova omiljena tema, odnosno meta, je Suleyman Soylu, moćni ministar unutrašnjih poslova Turske, sa kojim je mafijaš očito nekada dobro surađivao i koji ga je štitio od zakona. On je, također, optužio sina bivšeg turskog premijera za krijumčarenje kokaina iz Venecuele te da je na čelu kartela koji se porteže od Kipra do luka u Siriji.

Suleyman Soylu (Foto: Anadolu Agency)

Zanimljivo je da u svojim brojnim višečasovnim monolozima na društvenim mrežama Peker nije pominjao “brata Tayyipa”, kako naziva predsjednika Turske, iako je jasno da prozivajući njegove najbliže suradnike za kriminal i zločine, pokazuje da je upravo Erdogan na vrhu piramide organiziranog kriminala. (Podsjeća to na frazu-krilaticu ovdašnjih kritičara i boraca protiv korpucije “da nije kriv Alija nego oni oko njega?!”) Kada u jednom od nastavaka svog “talk show-a” na You Tubeu mafijaški bos tvrdi da Erdoganova stranka AKP raznim kriminalnim akcijama, reketom, ucjenama…stekla 10-ak milijardi dolara koje koristi za učvršivanje svoje vlasti, jasno je da to ne bi bilo moguće bez znanja, pa i podrške, lidera stranke i predsjednika države.

Iako je režim u Turskoj proteklih mjeseci pokušavao u javnosti ostaviti dojam da ne pridaje nikakvu pažnju optužbama i prozivkama Sedata Pekera, tretirajući ga kao mafijaša i klevetnika, ostavka Korkmaza Karace, moćnog čovjeka Erdoganovog vladajućeg tima, pokazuje da to baš i nije tako. Peker je u proteklih godinu i pol dana među milionima Turaka, osobit mlađih generacija, israstao u kultnu ličnost, njegove poruke se prate i prenose, njegov utjecaj se širi i produbljuje. Opozicija traži hitnu reakciju pravosuđa, tvrdeći da gomile prljavog veša Erdoganovog režima kojeg je pred milione Turaka istresao Sedat Peker ne smiju ostati neprocesuirani…

Slobodna-bosna.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR